Штедња у динарима четири пута већа него 2012. године

Србија, 09.10.2019.

Штедња грађана у динарима данас је у Србији четири пута већа него пре седам година, што је, између осталог, резултат стабилног финансијског система и спроведених структурних реформи, изјавила је данас вицегувернерка Народне банке Србије Драгана Станић. Она је на 19. Економском самиту Србије истакла и да је у протеклом периоду постигнута и очувана ценовна и финансијска стабилност система.

Захваљујући томе, оценила је, у Србији данас грађани лакше и боље живе, а привредни субјекти послују у стабилном окружењу повољном за пословање.

"Инфлација је са двоцифрених нивоа сведена на ниво упоредив са европским земљама", указује Станићева. Она је подсетила да је инфлација шесту годину за редом на ниском нивоу и навела да "грађани све више штеде у динарима, па је тако динарска штедња данас четри пута већа него 2012. године".

Према њеним речима, структурним реформама креиран је повољан пословни амбијент који привлачи страни капитал, тако да је Србија прва међу земаљама у региону по приливу страних директних инвестиција (СДИ).

Вицегувернерка је указала и да се већи део остварене добити у Србији користи за реинвестирање, око 60 процената. Према њеној оцени, то додатно говори у прилог повољним условима пословања у Србији.

РТВ

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju