Још седам дана за пријаву за добровољно служење војног рока

Кандидати који желе да добровољно одслуже војни рок под оружјем, имају могућост да се у наредних недељу дана пријаве, како би у строј Војске Србије стали још током децембра ове године. Осим у центрима Министарства одбране, добровољци се, од скоро, могу пријављивати и преко портала е-Управе и на шалтерима “Поште Србије".

Потпуковник Зоран Филиповић из Министарства одбране рекао је у Јутарњем програму РТС-а да су повећана новчана примања војника на добровољном служењу војног рока, да је пријава поједностављена.

Према његовим речима, до сада су за шест месеци добровољног служења војници примали око 125.000 динара, а од сада ће око 208.000.

Такође, додаје, исправљен је парадокс да су слушаоци курса за резервне официре имали мања примања од војника. Они ће од сада кумулативно добијати 226.000 динара.

Када је реч о процедури примања у професионалну војску, потпуковник Зоран Филиповић навео је да је идеја да сви војници већ током служења добровољног војног рока обаве неопходне процедуре за пријем у професионалну службу.

"Довољан је један лекарски преглед, чим је способан за добровољно, способан је за пријем у професионалну службу. Безбедносне и физичке провере се врше током добровољног служења", додао је потпуковник Зоран Филиповић.

Служење војног рока траје шест месеци и врши се у једној од три касарне у Сомбору, Лесковцу и Ваљеву.

Након тога, кандидати се упућују у центре за специјалистичке обуке, међу којима су они у Батајници, Нишу, Крушевцу, Пожаревцу. После три месеца обуке у тим центрима, почиње колективна обука за професионалну службу.

Извор:РТС

Фото: Преузето са novosti.rs

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju