IN MEMORIAM - Михајло Варга

Руски Крстур, 10.04.2019.

Јуче је у Руском Крстуру, после тешке болести, преминуо доајен русинског глумишта Михајло Варга.

Рођен је 17. априла 1952. у Руском Крстур где је завршио основну школу, а даље школовање наставио у Кули. Већи део радног века радио је као службеник у НВО "Руске слово" Нови Сад, са радним местом у Руском Крстуру.

Позоришним стваралаштвом почео је да се бави још као четрнаестогодишњак, 1966. године када је наступио у представи "Девојчица са шибицама" Х.К. Андерсена. Прва позоришна улога у комаду за старије била му је у комедији Жоржа Фејдоа "Господин ловац" у режији новосадског редитеља Михајла Васиљевића и његовог помоћника Витомира Бођанца. Од тада је Михајло Михал Варга стални члан крстурске сцене АРТ/РНТ "Ђађа", касније Русинског народног позоришта "Петро Ризнич Ђађа" Руски Крстур.

Био је један од најталентованијих глумаца, не само у оквиру крстурског позоришта, већ и у целој русинској националној заједници у Србији. О томе сведоче и многе награде и признања које је освојио за више од 50 година, а међу њима се посебно истичу: Златна значка КПЗ Србије (1986), Зраци културе КПЗ Кула (1988), а на Савезном фестивал у Требињу 1990. године проглашен је за најбољег глумца аматера.

Од 1967. до 2018. одиграо је 41 улогу, а скоро све су биле главне. Значајан број представа у којима је Михајло Варга глумио адаптиране су и снимљене за потребе програма РТВ на русинском језику. Варга је више година учествовао и у снимању разних радио драма Радио Новог Сада за емитовање на русинском језику.

Михајло Варга је сахрањен данас на крстурском гробљу.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju