Lassú a földvisszaszármaztatási folyamat

Vajdaságban vannak olyan helyi hatalmasok, akik nagy területű állami földeket használnak, anélkül, hogy bármilyen térítményt is fizetnének, vagy a piaci árnál sokszorosan alacsonyabb béleti díjat fizetnek, írja az Agrosmart portál.

A Restitúciós Ügynökségen belüli forrásaira hivatkozva a portál arról is ír, hogy ezek a hatalmasok különféle módokon megkísérlik maximálisan lassítani vagy megakadályozni a földterületek visszaszolgáltatását korábbi tulajdonosaiknak. Ez különösen érvényes Ópáva, Zenta, Hódság (Odžaci) és Verbász községek esetében, de megszokott jelenség a többi községben is, mondták a Restitúciós Ügynökségnél.

Az ügynökségnél azt mondják, hogy a mezőgazdasági minisztérium kiadott egy rendelet az ügyészségnek, amellyel a Restitúciós Ügynökség minden olyan döntése ellen fellebbez, amely a mezőgazdasági földterület visszaszármaztatásáról szól, ezzel pedig késlelteti az ügynökség döntésének jogerősségét és végrehajtását.

A mezőgazdasági földterületek visszaszármaztatása terén a legnagyobb problémát az képezi, hogy az elvétel után a legnagyobb területen komaszációs folyamatot hajtottak végre, s a parcellák elvesztették az elkobzás idején érvényes méretüket, határukat és számukat. A restitúciós folyamatot a levéltárak és az illetékes telekrendezési szolgálatok hiányos dokumentációja is nehezíti, főleg Szabadka község területén.

A Restitúciós Ügynökség eddig 13 341 hektár mezőgazdasági földterületet szolgáltatott vissza az örökösöknek, írja a Beta.

Az állam nem tudja pontosan, mennyi az érintett szántóföldek száma, de a jelenlegi hivatalos adatok szerint összesen mintegy 540 ezer hektár olyan állami földterület van, amelyet részben kell, hogy érintsen a restitúciós folyamat.

 

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju