На данашњи дан пре педесет година Југославија у Љубљани постала првак света

Србија, 23.05.2020.

На данашњи дан, пре 50 година, кошаркашка репрезентација Југославије постала је првак света победом над селекцијом САД у љубљанском "Тиволију" (70:63). Тог 23. маја 1970, тренер Ранко Жеравица и његових 11 играча приуштили су себи доживљај сличан искрцавању Нила Армстронга на површину Месеца годину раније. Кошаркашку бесмртност су осетили Крешимир Ћосић, Драгутин Чермак, Никола Плећаш, Винко Јеловац, Дамир Шолман, Аљоша Жорга, Иво Данеу, Љубодраг Симоновић, Ратомир Тврдић, Драган Капичић, Петар Сканси и Трајко Рајковић.

У периоду од 1960. до 1970, "плави" су стекли имиџ вечитих других. Сребрне медаље на европским првенствима 1961, 1965. и 1969, на Мундијалу 1967. и ОИ 1968, у очима јавности биле су предјело за златну гозбу у Љубљани. Годину дана пре шампионата, живот је у саобраћајној несрећи изгубио легендарни Радивој Кораћ, предвиђен да буде камен темељац шампионске пирамиде. Терет са којим су селектор и његови момци дочекали Светско првенство био би претежак за већину других. Не и за њих.

- Ми нисмо играли обичну кошарку. То је била џез кошарка - дао је Дуци Симоновић наслов касније написаној књизи о првој од многих титула које ће Југославија освојити.

Новости

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju