Професионални спортисти од данас могу да тренирају на отвореном

Србија, 04.05.2020.

Професионални спортисти у Србији од данас могу да тренирају на отвореном, уз поштовање мера које је утврдио Кризни штаб за сузбијање новог коронавируса, а први ће на терен када су у питању колективни спортови – фудбалери, али по инструкцијама за отпочињање тренажног процеса које је прописала Влада Републике Србије.

Те инструкције су следеће:

Спортиста је при доласку и одласку са тренинга дужан да носи заштитну маску и рукавице, да долази или одлази сам или у друштву само једне особе, као и да се придржава свих мера физичког размака као мере превенције. Коришћење заједничких, помоћних просторија, као што су свлачионице, туш кабине и слично је могуће само ако се након сваког коришћења изврши дезинфекција те просторије. При доласку на тренинг, организатор тренинга је дужан да прикупи информације од сваког спортисте, тренера, техничког и другог особља о постојању неког од симптома које може указивати на инфекцију вирусом КОВИД-19. Ако постоји било какав симптом, спортиста неће бити пуштен у објекат, удаљава се са тренинга и упућује надлежном лекару. Такође, при доласку на тренинг свима који учествују у његовој реализацији мери се температура. Свако ко има пови-шену температуру се удаљава са тренинга и упућује лекару. У Инструкцијама се даље наводи да ако се појави било који симптом који указује на КОВИД-19, тренинг се одмах прекида. Организатор тренинга је дужан, такође, да пре и после тренинга дезинфикује фиксиране спортске справе, лопте, као и да у спортском објекту постави средства за дезинфекцију руку, одеће и обуће спортиста. Све затворене просторије које користе спортисти, тренери и друго особље морају се редовно проветравати природним путем. Употреба централне климатизације није дозвољена.

Препоручује се свим националним спортским савезима и клубовима да када год је то могуће организују контролисане (карантинске) тренажне припреме својих спортиста. Ако то организују, сви спортисти, тренери и остало особље пре доласка на припреме морају бити тестирани на присуство КОВИД-19 и не смеју да напуштају смештај одређен за карантинске припреме.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju