Свесни смо својих могућности

Кула, 08.05.2017.

На атлетским митинзима широм Србије и Европе и Кула има своје представнике. Наиме, такмичари АК „Хајдук Маратом Тим“ остварују запажене резултате и са успехом представљају своју средину. Алфа и омега овог клуба, Здравко Мишовић, издвојио је времена да за наш портал каже нешто више о организацији предстојеће трке у Кули, као и о атлетици у глобалу.

Трка пријатељства је данас , можемо слободно рећи, локални празник атлетике и дружења. Колико је напора и труда морало бити уложено како би трка постала оно што данас  јесте, један високорангирани атлетски догађај на нивоу Србије и југозападне Европе ?

-„Много напора и труда је уложено, а ја бих рекао 28 година трчања, атлетике и преко 30 година битисања у спорту. Мислим да је за овако нешто потребан неко ко је заиста посвећен и воли све то и наравно људе који ће све то да прихвате и подрже. Када смо почињали 2009. било нас је троје. Данас је то већ већи број људи и општа подршка локалне заједнице, људи али и пријатеља, спонзора и саме државе Србије и АП Војводине. Почеци су били јако тешки ја бих рекао мучни али преовладала је љубав, жеља, истрајност, вера... у ту идеју трке пријатељства претворили у ово што имамо данас, један празник трчања, дружења, љубави, једнакости, повезивања, позитиве... Трка, манифестација која се с радошћу посећује.

АК Хајдук Маратон тим је клуб који се сасвим солидно котира на републичком нивоу.  Постоји ли простор за напредак како би можда Хајдук био у рангу Партизана, Војводине и осталих атлетских клубова ?

-„АК Хајдук МТ Кула, се базира на дуге пруге (полумаратон, маратон и ултрамаратон). Свесни смо својих могућности, да то није велик ниво и да пуно рада у свим сегментима треба да учинимо да би напредак био виднији и већи. Пре свега у објектима, инфраструктура (немамо атлетски стадион, теретану, своје просторије) ,опет покренути дечију школу атлетике, стручност у клубу, професионализам у клубу. Ми смо сви љубитељи трчања, атлетике пре свега. Сама чињеница да нас је 40 у клубу довољно говори да има потенцијала. Нажалост без новца и улагања у све горе наведено бићемо ту где јесмо.

Постоји ли могућност да у ближој или даљој будућности Кула добије репрезентативца у тркачким дисциплинама ?

-„Искрен да будем, тешко. То изискује професионалан однос према тренингу и животу. Имамо талената одмах да кажем који ће бити добри тркачи али за већи ниво потребна је још већа посвећеност и све то што прати. Наше је да радимо, тренирамо а никад се не зна.

Само неки од учесника Трке пријатељства били су Оливера Јевтић, Анђелко Ристичевић, Ана Суботић ... Може ли се већ сада рећи имена неких од учесника ?

-„Нажалост, на дан наше трке пријатељства ,10.06.2017. је и куп Србије на стази и куп Европе па је могуће да неки од најављених имена изостану. Свакако су свој долазак најавили горе споменути наши олимпијци, ту су још Дарко Живановић, Милош Миловановић, Марко Ранковић, Кристијан Стошић, Велимир Бојовић, браћа Крстић, Мариана Лукић, Наташа Ћулафић, Нора Тркља, Данијела Бараћ и многи други елитни тркачи и репрензетативци. Имамо најаву доласка и Кенијаца и мађарских тркача као и из Хрватске, Босне, Црне Горе, Македоније...

Радослав Симић, спортски новинар и изузетни познавалац краљице спортова, се веома похвално изразио о организацији и организаторима Трке пријатељства. Каква је ваша реакција када чујете речи хвале од некога ко је заиста квалификован да говори о атлетици ?

-„Наравно да импонује и само потврђује да радимо праве ствари за локалну средину а ја бих рекао и шире. Рале и ја смо велики пријатељи и познајемо се преко 15 година. Пратио је мене и као тркача и као организатора трке пријатељства и осталих дешавања везаних за то. Сигурно је компетентан да да свој суд и оцену наше трке. Човек који је тако стручан и предан свом послу а ја знам како се он припрема за тв преносе и вођење трка, испратио највећа Европска, Светска дешавања и Олипијске игре. Велика ми је част и задовољство што познајем таквог човека и могу рећи сад већ мог пријатеља. Човек, институција!

И за крај, не би било коректно да се не помену они који својим учешћем доприносе одржавању Трке. Ко су они који су својим именом, средствима и било каквом помоћу стали иза организације ?

-„Наравно, без њих не би били оно што јесмо. Општина Кула-Туристичка Организација општине Кула, Покрајински секретаријат за омладину и спорт Војводине, Асикс Србија-Треф Спорт, Супплементсторе.рс- Ултимате Нутритион Србија, Гармин Србија-Инфо Теам ДОО, ИДЕА, Јаффа, Црвени Крст Кула, КУД Србија, Стар обезбеђење Кула, Бачка пут-ПЈ Кула, Мотел Родић Кула, АРК Сомаратон, АК Апатин, чланови и симпатизери АК Хајдук МТ Кула, сликарка Зорица Рац која ће победницима уручити слике ,Дејан Шпадијер, Биљана Пековић  и многи пријатељи. Хвала им свима и обећавам да ће мо испунити њихова очекивања.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju