За 60 дана ленчарења у кревету 16.000 евра!

05.04.2017.

Институту за свемирску медицину и физиологију из Тулуза у Француској, потребни су добровољци који би 60 дана непрекидно лежали у кревету не радећи ништа осим обављања физиолошких потреба и за то ленчарење ће бити плаћени чак 16.000 евра.

Идеални кандидати за овај "ленчарење у кревету" морају бити физички спремни мушкарци стари између 24 и 45 година који не пуше, немају алергије и имају максимални индекс телесне масе између 22 и 27.

У студији француског института за свемирску медицину и физиологију (МЕДЕС) из Тулуза, која се бави ефектима микрогравитације на тело астронаута, има места за 24 мушкарца. Од њих се очекује да једу, пију, купају се и обављају физиолошке потребе у кревету.

"Правило је да сваког тренутка најмање једно раме мора бити у контакту са креветом или оквиром", каже координатор експеримента доктор Арно Бек и додаје да је идеја студије да репродукује бестежинско стање на Међународној свемирској станици.

Пре него што почну са двомесечним излежавањем кандидати ће две недеље провести на интезивним физиолошким тестовима и мерењима.

"Затим ће уследити 60 дана током којих морају да остану у кревету, са главом спуштеном за око шест степени", рекао је Бек.

Након завршетка експеримента, учесници ће још две недеље провести на институту у Тулузу на програму опоравка, током кога ће поново имати серију тестова којима ће научници покушати да сагледају негативне ефекте продуженог бестежинског стања на људско тело.

"У одређеним условима кардиоваскуларни систем је погођен и није у стању да направи исти напор као и пре експеримента. Видимо чак и тенденцију пада притиска и вртоглавице", каже Бек.

Он је рекао и да ће, као и астронаути у свемиру, и учесници експеримента патити од губитка мишића у доњем делу тела, опадања густине костију и потешкоћа у стајању, што је негативна страна лежања у кревету то јесте овог занимљивог посла.

zanimljivostidana.com

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju