Утицај Гуче на венчања и прославе?

Србија, 18.03.2019.

Људи у Србији се углавном деле на две категорије: на оне који преферирају Егзит и на оне који преферирају Гучу. Ретки су они који ће рећи да воле и једно и друго. Међутим, та подела пада у воду када је реч о организацији свадбе или неке друге прославе.

Немогуће је замислити венчање без традиционалне српске трубе. А када дође до свадбе, онда и присталице Егзита и Гуче падају на колена када се појаве трубачи. Они својим звуком веома лако и непогрешиво разбијају учмалост и поправљају атмосферу. Управо због тога их сви воле. Нико не остаје равнодушан на прве звуке овог моћног инструмента.

У нашем локалном окружењу трубачи Кула и трубачи Врбас су радо виђени гости у свим ресторанима и салама за свечаности. Њихов репертоар је добро познат и ту нема превише изненађења, мада они с времена на време убаце и неки нови хит и то одлично пролази. Људи већ на прве тактове дижу руке и хватају се за буђелар. Мит да се највише чаша поразбија када почну трубачи је апсолутно потврђен, а то наравно не одговара угоститељима.

Према томе, трубачи су својеврсни "амбасадори среће" и то је опште прихваћена ствар. Радо су виђени на свакој свадби. У ствари, немогуће је замислити добру свадбу без њих. Зато организатори венчања углавном не рескирају. Гости им то не би опростили.

Ето тако је Гуча имала велики утицај на нешто што се може сматрати културом нашега народа, јер у тренуцима наше највеће радости конзумирамо звук који се у највећој мери промовише баш на Гучи, аутентичном и уникатном фестивалу, не само српском, већ и светском. Да ли је Гуча имала утицај на то како се као народ веселимо? Одговор је без превише размишљања ДА!

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju