Бачки димњак замирисао Кулом

КУЛА; 03.02.2022.– Куртош колач, који води порекло из румунске Трансилваније, где су га осмислили тамошњи Мађари, данас се све више прави у свету. Звали га Chimney cake, Dimnjak kolač (увек се пуши када се извади из пећи, и својим обликом подсећа на оџак) или изворно kurtoskalacs – он једнако прија! Иако има традицију дужу од пола миленијума, тек је последњих година постао популаран и у Србији. Љубитељима класичних, празних куртош колача, од горе је убедљиво најдражи цимет, док су код пуњеног куртош колача (који највише подсећа на чувену чешку посластицу – Трделник) најтраженији укуси Киндер буено и Рафаело.

У Кули, граду у срцу Војводине, у јануару ове године отворен је – Бачки димњак (први специјализовани локал за производњу и продају овог специфичног специјалитета) и већ је привукао велики број љубитеља куртош колача не само из кулске, већ и неколико суседних општина!

Власница Анђела Вујић каже да се Бачки димњак (куртош колач) прави од киселог теста (са додатком лимуна), премазује се уљем и посипа шећером. Тесто се затим мота на дрвени ваљак и пече у специјалној машини где се тај шећер кармелизује), а кад је колач печен може да се уваља у топљену црну чоколаду, кокос, шарене мрвице, плазму, цимет, лешник, орасе – све у зависности од укуса. Изнутра се Бачки димњак пуни слатком павлаком или еуро-кремом и осталим додацима које купци бирају, као што су банана или вишња, чоколадице или кекс! У ексклузивној понуди кулског Бачког димњака су и пића – топла чоколада, чај, три врсте кафе (ириш кафа са млеком, еспресо и макијато), као и кувано вино.

Добродошли!  

Претходни чланакПостаните ПОЗНАТА личност!
Следећаи чланакElkészült az energiatakarékossági terv

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here