Представљен пројекат „Борба против илегалне трговине путем истраживања, образовања и подизања свести“

Београд, 01.10.2021.

У четвртак 30. септембра у Медиа Центру у Београду, одржана је конференција за медије поводом реализације пројекта „Борба против илегалне трговине путем истраживања, образовања и подизања свести“ који реализује Висока школа за пословну економију и предузетништво из Београда.

Представљајући пројекат “Борба против илегалне трговине путем истраживања, образовања и подизања свести”, менаџер пројекта проф. др Зорана Никитовић истакла је да се „пројекат фокусира на илегалну трговину дуваном, алкохолом и дрогама, анализирајући везе илегалне трговине са другим облицим криминала као што су корупција, прање новца и организовани криминал.” Навела је да су “циљеви пројекта испитивање незаконитих послова као што су: кријумчарење дувана, фалсификовање дуванских и алкохолних производа; њихових веза са другим облицима криминала; утврђивање недостатака у постојец́ем законском оквиру као и развијање и спровођење тренинг курсева у области борбе против илегалне трговине”.

Представљајући истраживачки део пројекта, руководилац теренских истраживања, проф. др Милош Бешић нагласио је да је спроведено теренско истраживање на простору Западног Балкана показало да се на нашим просторима доминантно још увек користе класичне цигарете, док резани дуван користи око 12% пушача а савремене уређаје за загревање дувана користи тек око 3,5% пушача. Судећи по подацима истраживања, велика количина кутија класичних цигарета коју пушачи користе, нема акцизну маркицу, и њихова количина се креће од 5,6% у Србији до 38,9% у Црној Гори и чак 40,5% кутија цигарета без акцизних маркица у Албанији. Брендови који се најчешће продају без акцизне маркице су: ФМ и Донатела. Осим тога, подаци показују да око 15% корисника класичних цигарета у региону, цигарете купује на улици или пијаци.

Када је реч о корисницима резаног дувана у 2/3 случајева реч је о дувану који није брендиран, а који је у овом региону најчешће пореклом из Србије и БиХ. Резани дуван се најчешће купује на пијаци, али неретко и на улици. Другим речима, прецена истраживача је да у региону Западног Балкана око 30% ДУВАНСКИХ ПРОИЗВОДА КОЈИ СЕ КОРИСТЕ НИЈЕ ОПОРЕЗОВАНО, и ово представља озбиљан проблем, како за огромну штету која настаје по буџете држава региона, тако и за произвођаче цигарета. Овоме треба додати и проблем сумњивог и непровереног квалитета дувана и цигарета који пушаћи користе, и који додатно може негативно утицати на њихово здравље.

Вођа пројекта, доцент др Горан Лапчевић, је представљајући реализоване пројектне активности, нагласио да пројекат „Борба против илегалне трговине путем истраживања, образовања и подизања свести“ представља комбинацију истраживања, савремених образовних техника и активности подизања свести за сузбијање илегалне трговине на територији Западног Балкана, са циљем смањивања толеранције друштва према овим облицима криминала” и додао “да је за успешну борбу против илегалне трговине веома важна адекватна сарадња и правовремена размена информација између различитих институција које имају кључну улогу у њеном спречавању, као што су полицијски, царински, порески и правосудни органи, при чему је због међународног карактера овог феномена, врло важна и адекватна сарадња између земаља у региону”.

Пројекат „Борба против илегалне трговине кроз истраживање, образовање и подизање свести“ финансира PMI IMPACT – глобална иницијатива коју је покренуо Philip Morris International Inc за подршку јавним, приватним и невладиним организацијама за развој и спровођење пројеката против илегалне трговине и повезаних кривичних дела.

Претходни чланакPénteken kkt ülés
Следећаи чланакАлександар Шапић: На уклањање графита и комунални ред неће утицати пресуде Хашког трибунала

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here