Обука о обновљивим изворима енергије у СТШ „Михајло Пупин“

КУЛА, 27.10.2022. – Друштво за обновљиве изворе енергије Средње техничке школе „Михајло Пупин“  почело је спровођење дводневне обуке у склопу пројекта „Промоција обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности у Србији“. Обука се спроводи под покровитељством ГИЗ-а, а нешто више о агенди саме обуке је рекао професор Средње техничке школе „Михајло Пупин“,  Марјан Иванов:

„Под покровитељством ГИЗ-а, Друштво за обновљиве изворе Средње техничке школе „Михајло Пупин“ спроводи обуку везану за обновљиве изворе енергије и енергетску ефикасност. Овом приликом бих хтео да се захвалим свима који су ангажовани на овом пројекту. Када је о самој обуци реч, први дан је предвиђен за предавања професора Золтана Чорбе са Факултета техничких наука, док ће другог дана, поред предавања, бити реализоване и посете биогасном постројењу компаније „Суноко“ у Врбасу и ветропарку Кула на Штолцу“.

Средња техничка школа „Михајло Пупин“ већ више од десет година поседује соларну електрану, те је професор Иванов рекао нешто више о бенефитима ове електране:

„На крову наше школе 19.маја 2011. године прикључена је прва соларна електрана на територији Војводине, на електроенергетски систем. Након нас прикључили су се и ФТН и остали и то се из  документације може видети. Тај пројекат је финансирала Краљевина Шпанија и ми смо имали користи од тог пројекта. Наиме, циљ тог пројекта је био утврђивање потенцијала обновљивих извора енергије на нашем простору. На основу података о раду у претходних десет и више година, потенцијали Сунца су далеко већи, негде око 1500 вати по квадратном метру, односно соларна константа је много већа. Негде 20-30 пута имамо веће потенцијале за сунчану енергију него, рецимо, Берлин. На један киловат час инсталисане снаге имамо 1200 киловат часова на годишњем нивоу произведене електричне енергије“.

Такође, професор Иванов је искористио прилику да каже који све колективи присуствују обуци. Како је навео, обуци присуствују средње техничке школе које реализују или планирају да приступе реализацији програма образовног профила Електротехничар обновљивих извора енергије:

„Присутно је десет техничких школа из Србије, тачније из Пирота, Ниша, Земуна, Ваљева, Бачке Паланке, Новог Сада, Сомбора, Вршца и, наравно, Куле. Овде имамо и представнике једне компаније из Хрватске, која је дошла да представи свој производни програм“.

Извор: Qmedia Фото: Qmedia

Претходни чланакДанас се слави Света Петка
Следећаи чланакВременска и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here