Фестивал у Црвенки измамио осмехе и дивљења

КУЛА; 31.10.2022.- Други по реду Фестивал драмског стваралаштва особа са менталним тешкоћама одржан је у Дому културе у Црвенки. Фестивал је привукао велику пажњу публике, а, поред Удружења „Плава птица“ из Куле, учествовали су и Удружење родитеља деце ометене у развоју Врњачка Бања, Удружење „Бисер“ из Србобрана, Удружење „Рука у руци“ из Сенте, Клиника за психијатријске болести „др Лаза Лазаревић“ Београд, Дневни боравак „Наши Снови“ из Ваљева и Удружење „Звездара“ из Београда. Марко Кошутић, директор Удружења „Плава птица“, изразио је задовољство бројем учесника и истакао је да глума поседује својеврсно лековито својство за све људе који имају менталне тешкоће:

„Оно што је ове године за нас изненађење јесте седам представа на фестивалу. Учествовале су установе практично из целе Србије, из Куле, Сенте, такође и две екипе глумаца из Београда, једна испред општине Звездара и друга из клинике „др Лаза Лазаревић“. Имали смо и учеснике из Врњачке Бање и Ваљева, тако да, оно што је показао први фестивал, јесте то да је било потребно годину дана да се људи припреме и очекују да ће се ово десити. Наравно, ово се дешава у склопу обележавања Месеца менталног здравља и Дана менталног здравља и на њему учествују особе са менталним тешкоћама. Оно што, у ствари, ми желимо да покажемо јесте да стваралаштво које се односи на глуму и театар јесте на својеврстан начин лековито за све људе који имају менталне тешкоће, помаже им на различитим пољима, у њиховим животима, стичу различите вештине и, пре свега, се интегришу у заједницу, а ово је јединствена прилика да сви грађани виде да они могу да стварају на потпуно једнаком нивоу као и други“.

Испред локалне самоуправе учеснике фестивала и публику поздравио је председник општине Кула, Дамјан Миљанић. Говорећи о самом фестивалу, Миљанић је рекао да је првобитни циљ остварен, а то је да фестивал расте и да има већи број учесника:

„Прошле године у разговору са, пре свега, са Марком Кошутићем, када се та идеја родила, негде је општина Кула препознатљива по позоришним фестивалима и, уопште, по аматерском позоришту а, са друге стране, „Плава птица“ је једно удружење које је надрасло општину Кула и које је постало репрезентативно удружење, практично на нивоу Србије са овим свим што раде и нивоом и квалитетом услуга, наравно уз подршку општине која не изостаје. Хтели смо те две ствари и приче да спојимо у једну, а то је био управо позоришни фестивал за ментално недовољно развијене особе, односно за разна удружења и установе које се тиме баве. Одлучили смо да кренемо са тим прошле године и то се показало као исправна одлука. Ове године, такође уз подршку општине и Дома културе овде у Црвенки, други по реду фестивал са много више учесника и очигледно је да се постигло оно што смо сви желели, а то је да фестивал расте и да постане традиционалан и, наравно, из године у годину са све већим бројем учесника“.

Када је о награђенима реч, плакету за најбољу представу фестивала добила је представа „капетан Џон Пиплфокс“, Дневног боравка „Наши снови“ из Ваљева. Када су остале награде у конкуренцији удружења у питању, оне гласе: плакету за најбољи костим и сценографију добила је представа „Чаробњак из Оза“, удружења „Бисер“ из Србобрана, док је  плакету за најбољу режију добила представа „Одело“, удружења „Рука у руци“ из Сенте. Када је о признању за најбољег глумца реч, плакета је припала Владимиру Зимоњићу, за улогу капетана Џона Пиплфокса, победничке представе ваљевског Дневног боравка „Наши снови“. Организатор фестивала је удружење „Плава птица“, у партнерству са Домом културе Црвенка и под покровитељством Општине Кула.

Извор: Qmedia Фото: Qmedia

Претходни чланакСрпска православна црква данас обележава два празника Српска православна црква данас обележава два празника
Следећаи чланакСпортска хроника

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here