Српска православна црква данас обележава два празника Српска православна црква данас обележава два празника

СРБИЈА, 31.10.2022.- Српска православна црква данас обележава два празника посвећена, светом апостолу и јеванђелисти Луки и светом Петру Цетињском који су иако представници две различите епохе својим делима задужили православље.

Свети Лука је један од првих проповедника хришћанства, савременик Исуса Христа и један од писаца Четворојеванђеља.  Према богослужбеном календару СПЦ, овај дан није обележен као заветни, већ је као „црно слово“ сврстан у празнике од значаја за суштину цркве. Празник је у народу познат као Лучиндан и честа је слава српских православних породица. Верници га славе и као исцелитеља и заштитника појединих заната.

Успомену на недавно канонизованог Светог Петра Цетињског, Српска православна црква слави као заветни празник и „црвено слово“ у календару. Према запису владике Николаја, овај светитељ Српске православна цркве је „цео свој живот витешки посветио своме народу“, борећи се да измири завађена племена и одбрани земљу од спољних непријатеља.

Оба посла успешно је обавио, а српска црква и народ посебно славе његову победу над Наполеоновом војском у Боки и Далмацији. Године 1784. постао је митрополит и господар Црне Горе, али је живот наставио у монашкој келији где се и упокојио 1830. године.  Његове чудотворне мошти почивају у Цетињском манастиру.

Извор: Qmedia Фото: архива

Претходни чланакОбука „Мала школа саобраћаја“ одржана у вртићу „Сунчица“
Следећаи чланакФестивал у Црвенки измамио осмехе и дивљења

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here