Од 10. децембра вантелесна оплодња и донираним ћелијама увезеним из иностранства

СРБИЈА, 8.11.2022.- Од 10. децембра у Србији ће бити омогућена вантелесна оплодња и донираним репродуктивним ћелијама увезеним из иностранства. Србија у овом тренутку има склопљен уговор са банком репродуктивних ћелија из Шпаније, али ће се број банака у наредном периоду повећавати.

Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање, навела је да до сада у Србији није могла да се ради вантелесна оплодња са донираним репродуктивним материјалом ни о трошку државе, али ни код парова који су сами плаћали поступак. Објаснила је да ће право о трошку државе имати све жене до 45 година и то у следећим ситуацијама: оне које имају партенра али не могу из својих јајних ћелија да постану мајке, оне које имају партера до 45 година, али чији партнер не може да има децу, тачније има дијагнозу азоспермије, као и жене до 45 година које немају партенра а желе да се остваре као мајке.

Указала је да целокупан поступак вантелесне оплодње заједно са донираним ћелијама и транспортом кошта око 7.000 евра. „Све то ће сносити држава у случајевима који испуњавају критеријуме, а они који не испуњавају критеријуме и сами желе да плате биће им омогућен увоз и обављање поступка у Србији“, нагласила је Радојевић Шкодрићева. На питање на колико поступака ће имати право пар када крене са процедуром донираних ћелија, Радојевић Шкодрићева каже да ће бити омогућено шест поступака.

Извор: РТС Фото: pixabay

Претходни чланакМатеа Калмар освајач бронзане медаље
Следећаи чланакНова услуга за обвезнике накнаде за одводњавање

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here