Руски Крстур: 150 садница уместо некадашње дивље депоније

 

КУЛА, 10.11.2022.- Ревитализација и пошумљавање површина које су биле под дивљим депонијама посао је који се успешно обавља на територији општине Кула. Уз сарадњу и  подршку Министарства заштите животне средине, Општина Кула реализује веома битан пројекат са еколошке тачке гледишта. Једна у низу таквих акција одржана је у Руском Крстуру, где је уклоњена дивља депонија, уређен простор и где су посађене нове саднице. Реализацију ове акције помогли су јавна комунална предузећа „Руском“ и „Комуналац“, као и представници  локалне самоуправе и Месне заједнице Руски Крстур. Такође, свој допринос дала су и деца из вртића „Цицибан“ и из Основне школе „Петро Кузмјак“, као и чланови Еколошког покрета из Куле. Радове на санацији и пошумљавању посетио је председник ошштине Кула, Дамјан Миљанић, који је истакао драгоценост сарадње са Министарством заштите животне сарадње када је у питању једна оваква активност:

„Тренутно смо у Руском Крстуру, на парцели која је донедавно била једна запуштена дивља депонија. У сарадњом са Министарством заштите животне средине, прво је та дивља депонија санирана, уклоњено је готово 100 тона шута и отпада, а онда опет, са истим министарством, реализује се пошумљавање. Саму акцију су подржали школа и вртићи, као и једна невладина организација, недавно формирана и, наравно, јавно комунално предузеће „Руском“. Сличне акције се спроводе и на парцелама у Кули, где су, такође, раније дивље депоније уређене. Слично ће се радити и у Црвенки, као и у, практично, сваком насељеном месту. У Липару је недавно изграђен Еко парк са игралиштем и  са пошумљеном површином. Све акције које се раде и прошле и ове године  су у сарадњи са Министарством заштите животне средине и та подршка нам је драгоцена и део смо једне велике приче на нивоу Србије а нама, посебно значајно, на нивоу општине Кула. Из године у годину и из месеца у месец пошумљавамо нове површине и уређујемо нове површине. Јуче је, такође, у Кули била једна акција пошумљавања и на овоме се неће стати и овај период године јесте период који је идеалан за ове послове, тако да ће и у наредним недељама ови пројекти имати свој наставак“.

Када је о овој локацији реч, њу сад краси 150 нових садница јасена, од укупно 650 колико је предвиђено да се посади на територији општине Кула у склопу пројекта Министарства заштите животне средине, а укупно пет локација је предвиђено за садњу. Овим и сличним пословима општина Кула наставља са узлазним трендом у области очувања животне средине и квалитета живота грађана који живе у њој..

 Извор: Qmedia Фото: Qmedia

Претходни чланакЗаказивање прегледа на општој пракси без чекања у реду
Следећаи чланакФудбал: Крај јесењег дела првенства у Међуопштинској лиги

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here