Јубилеј КУД „Дурмитор“ у знаку „Његошевих дана“

КУЛА; 14.11.2022. – Сала Културног центра у Кули била је домаћин „Његошевих дана“, у организацији Културно-уметничког друштва „Дурмитор“. Сама манифестација трајала је два дана и састојала се од два дела програма. Првог дана одржано је Поетско-гусларско вече, док је другог дана одржан традиционални, десети по реду, Фестивал изворне пјесме, гусала и свирке. Бошко Вујачић, Максим Војводић, Радован Сукновић, Лазар Стругар, Лукијана Поповић, као и многи други врсни уметници и изворне групе, приказали су сву благодат културе и уметности, а публика је, судећи према утисцима, била импресионирана свиме што је видела и чула. Председник општине Кула, Дамјан Миљанић. изјавио је да је мултикултуралност и међусобно разумевање националних заједница једно истинско богатство општине Кула и да Културно-уметничко друштво „Дурмитор“, као и сва удружења других националних заједница, несумњиво позитивно доприноси том богатству:

„Културни центар оправдао је име да је центар културних дешавања. Вече посвећено Његошу је један изузетан догађај и само један од доказа одличне сарадње са КУД „Дурмитор“, које има веома плодан рад током године. Верујем да је присутна публика уживала, а лично ми је посебно драго што сам испратио програм о Његошу. Када је реч о националним заједницама уопште, најпре сам задовољан њиховим великим бројем у нашој општини и тај број је доказ да мултикултуралност овде живи и, када је реч о сарадњи са установама свих националних заједница, општина је стуб по питању подршке и финансија и то заправо најбоље говори колико је та сарадња добра.“

Јубилеји су, несумњиво били непосредно везани за ову манифестацију, те је тако, поред 20 година рада и стваралаштва „Дурмитора“ и десетог по реду Фестивала изворне пјесме, гусала и свирке, обележено и 209 година од рођења Његоша и 175 година од изласка „Горског вијенца“. Културно-уметничко друштво „Дурмитор“, пак, показало се као достојан чувар игре, песме и обичаја крајева из којих су дошли колонисти из Црне Горе, а чији потомци данас, равноправно са припадницима осталих националних заједница, оплемењују стваралаштво и културну палету, како Куле као насељеног места, тако и општине Кула у целини.

Извор: Qmedia Фото: Qmedia

Претходни чланакВременска и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакРекордан број такмичара на међународном Греплинг купу у Кули

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here