2. Фестивал професионалних позоришта „Публикум“ наредне недеље у Кули

КУЛА, 17.11.2022.- Други по реду Фестивал професионалних позоришта „Публикум“ одржава се наредне недеље у сали Културног центра у Кули. О самом програму и свему оном што очекује љубитеље културе са територије наше општине разговорали смо са директором Културног центра Кула, Каменком Бертићем:

„Други по реду Фестивал професионалног позоришта „Публикум“ почиње 22. и траје до 26. новембра ове године. Оно што може публика да очекује јесу четири представе у такмичарском делу и једна представа у част награђених. Набројао бих само представе које ће да учествују: најпре наступа Народно позориште „Тоша Јовановић“ из Зрењанина са представом „Силвија“, потом наступа Народно позориште Суботица са представом „Избирачица“, потом је на програму представа Народног позоришта Кикинда, „Лажа и паралажа“ и, на крају, Шабачко позориште са комадом „Виолина, даире и пегла“. Завршне вечери, дакле у част награђених, гостоваће нам чувени и познати драмски уметних, Зијах Соколовић, са својом представом“Лијево, десно, глумац“. Пошто сам ја и селектор овог фестивала, рекао бих неколико речи о томе како сам бирао представе, то јест на који начин сам их бирао. У години када су на светској сцени тектонски поремећаји, не може култура да остане глува и слепа на те догађаје. Руководио сам се тиме да изаберем две представе различитих, опозитних, драматургија. То је представа „Силвија“ која је, рекло би се, једна западна врста драматургије. Контрапункт томе би била представа „Виолина, даире и пегла“, и ту је реч о  савременој руској школи позоришта. Оно где сам хтео да покажем где је свима нама срце јесте српска драматургија и  ту су две представе: „Избирачица“ и „Лажа и паралажа“, дакле две класичне драматургије српског позоришта. Некако сам хтео, на тај начин, да обележимо ову смутну годину, са жељом да не буде рата никад и нигде“.

Током пет дана програма, све представе почињу у 20 часова, а улаз је слободан. Када је о самој организацији реч, организатор фестивала је Културни центар Кула, док је покровитељ фестивала Општина Кула.

Извор: Qmedia Фото: Qmedia, КЦ Кула

Претходни чланакСветски дан превремено рођене деце, дан малих хероја
Следећаи чланакБуџет за 2023. данас на седници Владе, 5. децембра у парламенту

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here