Бајатовић: Гас би требало да поскупи од 1. јануара 11 одсто

КУЛА; 17.11.2022. – Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је данас да би гас требало да поскупи од 1. јануара 11 одсто, да би то предузеће било ликвидно.

„Поскупљена су свуда у Европи. Ако хоћемо позитиван одговор ММФ – а, мораћемо да подигнемо цену струје, али неће бити великих поскупљења, да би били у стању да платимо рачуне за енергенте“, рекао је Бајатовић на ТВ Хепи.

Додаје да би требало да се подигну цене за два, три пута, али да то неће бити урађено.

„Да бисмо били ликвидни требало би да буде 11 одсто. Држава ће и даље субвенционисати цене гаса. То је и даље најјефтинија цена гаса како за становништво, тако и за компаније. Поскупљење неће бити одмах, важиће од 1. јануара“, рекао је Бајатовић.

Истакао је да Србија има довољно гаса јер се на време спремила за зиму.

Све залихе су плаћене, никоме не дугујемо за гас, истакао је Бајатовић, преноси портал ТВ Хепи.

„Имамо осам милиона (кубика гаса) преко Бугарске (Гаспрома), од 1. децембра ћемо имати још три милиона, што значи 11 милиона дневно. То би требало да гарантује да нећемо имати проблем. Можемо предстојећу зиму безбедно да прођемо. Да наша влада није интеревнисала фабрике би се затвориле, те Европа економски јако лоше стоји тренутно. Потенцијално постоји страх од минирања Северног тока 1 и 2, већ има и социјалних немира у којој мери ће бити поскупљења. Многе компаније у Европи су отишле у банкрот услед тврдоглаве политике“, рекао је Бајатовић.

Извор: РТС Фото: pixabay

Претходни чланакБуџет за 2023. данас на седници Владе, 5. децембра у парламенту
Следећаи чланакПоводом Дана општине Кула отворена изложба слика Дејане Нешовић

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here