Светски дан превремено рођене деце, дан малих хероја

Светски дан превремено рођене деце обележава се, почевши од 2011. године, сваког 17. новембра. Свест о самом појму превремено рођена беба, ризицима, проблемима и изазовима које превремено рођење са собом носи јесу широке теме, а управо из разлога објашења ове теме посетили смо Дом здравља у Кули. Докторка Љиљана Бероња, специјалиста педијатрије, истакла је да превремено рођене бебе имају велике изазове у својим животним биткама, али да оне, у каснијем животном добу, фактички ни у чему не заостају за својим вршњацима:

„Месец новембар сматра се љубичастим месецом, зато што је љубичаста боја боја превремено рођене деце, а данашњи дан посебно јесте Светски дан превремено рођене деце. Ако знамо да  једна трудноћа траје четрдесет гестацијских недеља, дете се сматра превремено рођеним ако се роди пре 37. недеље. Наравно, и у зависности од тога колико се оно раније роди, зависе и ризици које носи тај превремени датум. Ми педијатри посебно се бавимо овом децом, јер заиста су најнежнија популација и носе огроман ризик са својим рођењем. Међутим, да све може да се заврши како треба, говори и мој случај, јер сам ја такође мајка превремено рођеног детета које је сада успешан студент треће године медицине, што значи да се све може и они, кад није неки велики проблем, врло брзо стигну ту своју генерацију и укључе се у нормалне токове њиховог сазревања“.

Директорка Дома здравља у Кули, докторка Весна Томић, истакла је да су превенција и едукација, као и поштеда од тешког физичког рада труднице, веома битни фактори у разумевању и поступању када је  ова тематика у питању:

„Да би, уопште, целокупна прича која  се тиче редовног одржавања трудноће и, самим тим, доласка здраве бебе на свет, неопходно је да, у  добром правцу усмеримо контролисање те трудноће, као што је докторица са педијатрије већ и навела. Битно је да се труднице придржавају тих елемената здравственог просвећивања. Дакле, поштеда од тешких физичких активности, редовно контролисање, потом спровођење тих пренаталних тестова и  тиме се, у већем проценту, смањује та варијабила у погледу појаве различитих деформитета код новорођене деце, што, самим тим, утиче и на смањени обим посла који педијатри имају на пољу превенције.“

Извор: Qmedia Фото: Qmedia

Претходни чланакОдбојка: Половичан успех „Хајдука“ 
Следећаи чланак2. Фестивал професионалних позоришта „Публикум“ наредне недеље у Кули

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here