РИК усвојио коначне резултате за чланове савета мањина

СРБИЈА, 18.11.2022.-Републичка изборна комисија усвојила је синоћ извештај о коначним резултатима избора за чланове националног савета националних мањина.

РИК расподељује мандате применом система највећег количника, а резултати избора се односе на чланове савета којих су бирани на непосредним изборима 13. новембра.

За чланове савета Мађарске националне мањине листи „Мађарска слога“ која је добила 95,90 одсто гласова бирача, додељено је 35 мандата.

Листа „Подунавски Немци“ за чланове савета немачке националне мањине освојила је 98,97 одсто подршке, односно 15 мандата, а исто толико освојила је и листа пољске националне мањине „Срцем за Пољаке“ која је добила 90,83 одсто подршке.

Ромска национална мањина дала је највећу подршку листи „Србија за Роме“ која је добила 95,55 одсто гласова односно 34 мандата, док је листа „За јединство Рома Србије“ освојила један мандат.

За чланове савета руске националне мањине „Руска странка“ добила је 15.32 , односно два мандата, „Руси у Србији“ добили су девет мандата, „Уједињени Руси Србије“ три, „Ми смо Руси“, један мандат, а листа „Један две државе“ остала је без мандата.

Русинска национална мањина највеће поверење дала је листи „Русини заједно“ која је освојила 46, 59 одсто подршке, односно 10 мандата. „Заједно за Војводину“ добила је два мандата, као и листа „Русинска будућност“, а толико је добила и листа „За Русине“, док је листа „Матица за Русине у Србији“ освојила три мандата.

Украјинска национална мањина наступала је на изборима са листом „Сењук“ која је добила 76, 27 одсто подршке, односно 12 мандата, док је „Коломејка Сремска Митровица“ освојила три мандата.

Победу на изборима за чланове савета црногорске националне мањине однела је листа чији је носилац Драгољуб Маловић, за коју је гласало 99 електора и која је добила 23 мандата.

На изборима за чланове савете националних мањина учествовало је 19 листа које су биране на непосредним изборима и четири које су биране путем електорске скупштине и за које су резултати саопштени раније.

Извор: Qmedia, РИК Фото: архива

Претходни чланакПопис званично завршен ево ко ће бити кажњен са 20.000 до 50.000 динара јер није пописан
Следећаи чланакСпортски викенд: „Хајдук“ кући против „Тисе“, „Липар“ у борби за врх табеле

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here