Oдржана радионица о родној равноправности

КУЛА, 23.11.2022.- У просторијама Економско- трговинске школе Кула 17.11.2022.године одржана је радионица о родној равноправности за чланове секције Вештине јавног наступа, комуникације, презентације – Т(оpical) Е(ntertaining) А(dvanced) TIME.
Радионицу је одржала Зорица Ачански-Омеровић, председница Савета за родну равноправност општине Кула уз подршку професорке Александре Секулић.
Радионица је одржана поводом предстојећег учешћа ученика школе у глобалној, светској кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ коју обележава хиљаду седамсто организација у преко сто држава света. Циљеви одржане радионице били су:
Први, да ученици учесници кроз конкретне примере сазнају више о родној равноправности, да открију стереотипе који постоје према половима појединачно, посебно према женама, и које врло често и сами имају; затим, да критички промишљају о родној равноправности, да износе своје ставове, аргументују их, да сучељавају мишљења у здравој комуникацији међусобног уважавања;
Други, да се ученици, чланови поменуте секције, припреме да учествују у вршњачкој едукацији осталих ученика школе тако што ће сами водити радионице о родној равноправности на часовима одељењског старешине у свим одељењима школе, а током обележавања и учешћа у кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ (кампања обухвата пет важних датума: 25. Новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама; 1. децембар – Светски дан борбе против АИДС-а; 3. децембар – Међународни дан особа са инвалидитетима; 6. децембар – Годишњица Монтреалског масакра;10. децембар – Међународни дан људских права);
У првом делу радионице Зорица Ачански-Омеровић, упознала је ученике са појмовима у вези са родном равноправношћу, релевантним истраживањима и чињеницама. Упутила је ученике у могуће начине планирања и организовања радионице. Предложила је садржаје на основу којих радионице могу бити изведене и изнела основна правила која треба да поштују приликом извођења радионица. Дала је многобројне предлоге у смислу одабира материјала за рад и савете како би активности могле да се спроводе и проширују. У другом делу, ученици су прошли радионицу онако како би она требало да изгледа када је ученици изводе са својим вршњацима и тако практично испробали начине рада. У динамичној атмосвери анализе материјала и аргументоване дискусије, ученици су изводили закључке о проблемима родне (не)равноправности критички се односећи према проблему. Уједно су стекли потребна знања и вештине који ће им помоћи у самосталном извођењу радионица за своје вршњаке, а у оквиру поменуте кампање „16 дана“.
Ученицима ће, у будућим предвиђеним активностима, подршка и помоћ бити професорке Ивана Илић и Александра Секулић, које руководе ТЕА TIME секцијом, али и водитељка радионице Зорица Ачански – Омеровић.

Извор: А.С. Фото: Савет за родну равноправност општине Кула

Претходни чланакКарате клубу „Хајдук“ уручена Годишња награда Општине Кула
Следећаи чланакПредставом “Силвија“ почео фестивал професионалних позоришта “Публикум“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here