Наставком озелењавања ка још бољем квалитету нашег окружења

КУЛА, 24.11.2022.- У претходним годинама озелењавање и пошумљавање је континуирано спровођено у свим местима општине Кула. Председник општине, Дамјан Миљанић, истакао је да ово  управо период који је намењен управо за акције пошумљавања и озелењавања. Он је навео да су на данашњем радном састанку финиширани договори о акцијама које ће у наредном периоду бити реализоване. Део обале канале дуж стазе између два моста, једна од омиљенијих дестинација за рекреацију грађана Куле,  једна је од локација на којој ће бити засађено ново дрвеће. “Такође, договорили смо да ће у склопу реконструкције Великом парка наредне године бити извршена замена садница у Крамеровој улици. Наиме, постојеће дрвеће, кугласти багрем, биће премештено на дечија игралишта, док ће на њихова места бити засађене саднице јасена старе пет година које су адекватније.“- закључио је председник Миљанић.

Испред Одељења за инвестиције општине Кула, Јелена Чепић, сарадница на пословима заштите животне средине наводи да локална самоуправа у циљу очувања и заштите животне средине годинама уназад интензивно приступа озелењавању  јавних површина и допуни шумског расада. “У претходном периоду засадили смо преко 2000 стабала, трудећи се да то буду квалитетне саднице које су дугогодишње, да буду старе преко пет година погодне за наше подручје (јасен, јавор…)“ – истиче Чепићева додајући да су садње спровођене у свим насељеним местима општине.  Акценат предходних садњи био је на пошумљавању очићених депонија, како не би долазило до поновног одлагања отпада, а после Крушчића, Сивца, Руског Крстура и Куле наставиће се овај манир садње на очишћеним депонијама.  Тежња и у будућности биће такође, да се подигну ветрозаштитни појасеви и да се што више зелених површина очува. Јелена Чепић додаје да је приступљено и озелењавању простора на кулском базену, са циљем да се садњом квалитетних садница у будућности обезбеди хлад посетиоцима Спортског центра.

Ово нису једине акције озелењавања и пошумљавања које се планирају за наредни период, очекује се допуна озелењавања излетишта на Потоку, а ради се и на допуни садница на Речеју, а све са циљем очувања биодиверзитета, заштите животне средине и побољшања квалитета ваздуха у општини Кула.

Извор: Qmedia Фото:Qmedia

Претходни чланакОдржана презентација кредитних линија Развојног фонда Војводине
Следећаи чланакУ недељу концерт „Музиком за Марка“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here