Данас је Свети Јован Милостиви

КУЛА; 25.11.2022. – Православни верници данас обележавају празник који је посвећен Светом Јовану Милостивом – свецу доброте, како га симболично називају. Свети Јован Милостиви био је патријарх Александријски који је живео крајем шестог и почетком седмог века.

Рођен је на Кипру у кнежевској породици, а од малена је васпитаван у хришћанском духу. Његова жена и деца су рано умрли, а он с епосветио вери. Познат је по мислосрђу, благој нарави, кротости, човекољубљу и добрим делима. Говорио је: Ако желиш благородства, не тражи га у крви него у добродетељи, јер је то право благородство“.

Сматрао је да Бог не може њему помоћи ако он не помогне другима. Посебно је водио рачуна о лековитом праштању. Једном када је приносио свој дар олтару сетио се речи Исуса Христа – „ако принесеш дар свој к олтару и онде се опоменеш да брат твој има нешто на те“. Сетио се да један клирик има лош однос са њим, а онда је оставио дарове, пришао клирику и замолио га за опроштај, а онда се тек вратио олтару.

Преминуо је на Кипру 620. године, а његове мошти пренете су најпре у Цариград, потом у Будимпешту и најзад у Пресбург. Све хришћанске цркве славе Светог Јована Милостивог и називају га свецем доброте.

Због тога се верује да данас посебно треба да будемо мислостиви и подсетимо себе колико је важно да будемо добри према другима и помогнемо. Потрудите се да започнете круг добрих дела јер се добро добрим враћа. Постоји обичај да се данас и помирите са људима са којима сте у конфликту и опростите онима који су вас повредили – то ће бити лековито за вашу душу. Верује се да опроштај доноси вишеструко благостање и срећу.

Претходни чланакГодишњица присаједињења Војводине Краљевини Србији
Следећаи чланакИсплата свих субвенција у пољопривреди до краја године

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here