“Публикум“ доказао  да позориште станује у Културном центру у Кули

КУЛА, 28.11.2022.- На иницијативу директора Културног центра Кула и председника општине Кула прошле године изнедрен је први фестивал професионалних позоришта “Публикум“. Овај фестивал поклон је кулској публици за више деценијску верност и управо отуд и сам назив, али и идеја да победника бирају управо гледаоци.

Извођењем представе “Силвија“ 22. новембра је у Кули почео овогодишњи ‘Публикум“.  Народно позориште  “ Тоша Јовановић“ из Зрењанина представило је кулској публици комад америчког драматурга и писца, Алберта Рамсдела Гарнија, као романтичну драму, уз поруку да се треба позабавити размишљањем о међуљудским односима, пре свега оним у брачној заједници. Представа  жанровски припада ономе што називамо психореализмом, са повременим излетима у друге жанрове, али свакако зачињена хумором.

Другог дана Фестивала наступиће Народно позориште Суботица, које ће извести представу “Избирачица“ у режији Иве Милошевић. Овим комадом суботички глумци наступили су и на овогодишњем “Стеријином позорју“, на којем су осим награда освојили и публику. Класик српске драмске књижевности Косте Трифковића подсећа гледаоце због чега уз име аутора иде епитет “Стеријин наследник“. Тема представе коју су суботички глумци представили посетиоцима је слобода, слобода избора, али и нит где се граниче разум и прагматика када је реч о емотивним изборима.

Трећег дана фестивала публика је имала прилику да ужива у још једном позоришном класику “Лажа и паралажа“ у извођењу Народног позоришта Кикинда, а у режији Стевана Бодроже. Редитељски концепт састоји се само и једино у томе што је све лаже и паралаже двојице превараната, и све маштарије и жудње несрећне паланачке удаваче опседнуте ноблесом, отменим унтерхалтовањем и манирима „великог“ света сместио, у форми позоришта у позоришту, на сцену која призива естетику и поетику неког профаног, китњасто-кичерског дилетантског позоришта тривијалних (позоришних) илузија.

Последњег такмичарског дана, наступило је Шабачко позориште са представом „Виолина, даире и пегла”. Ова комедија Николаја Kољаде дешава се другог дана свадбе у малом руском граду. Две породице које су наизглед потпуно другачије –  једна је пролетерска, друга грађанска – спајају се браком склопљеним између Леонида и Наташе. Kољадина комедија у којој се на ивицу фарсе доводе јунаци говори о људима који никад нису успели да достигну оно што су очекивали. Њихова су хтења и жеље увек веће од онога што они реално могу. То је са једне стране смешно, а са друге – дубоко трагично.

Субота, 26. новембар, била је у духу награда. Након што је победницима, Народном позоришту из Кикинде, Каменко Беритић уручио победничку награду, чувени глумац Зијах Соколовић извео је своју монодраму “Лијево десно глумац“ у част награђених.  Поручио је да су публика и глумци у нераскидивом и необичном односу. Соколовић је истакао да је мисао којом је вођен био док је стварао представу је заправо осећај да живимо у свету који је једна велика представа, додајући да је осетио потребу да преко позоришта утиче на самоспознају свих нас, јер играти један карактер лакше је ако спознамо сам темељ личности, а да је за ту спознају потребно време и стрпљење.

Милена Живков, в.д. директора Народног позоришта Кикинда, искористила је прилику да се захвали Културном центру Кула на лепом правом домаћинском  дочеку, али и публици која је дала једну несебичну и праву подршку овом награду. Живков је додала да су фестивали значајни и да су прави  ужитак за глумце, јер ту заправо постоји онај прави контакт не само са суграђанима већ и са гледаоцима из других градова.

Директор кулског Културног центра, Каменко Бертић, након завршеног фестивала изјавио је да је више него задовољан реализацијом, и да је његова жеља да овај фестивал остане као поклон будућим генерацијама сада све ближа томе да буде остварена. Бертић је додао да је својом оценом кулска публика показала да зна, воли и цени позориште.

Завесе “Публикума“ само што су се спустиле, а из Културног центра Кула већ су најавили и следећи. Задовољна лица   љубитеља позоришта, организатора и младих позоришних нада кулских дасака које живот значе и ове године потврдили  су своју крилатицу да позориште станује у Културном центру Кула.

Извор: Qmedia Фото:Qmedia, Ј.Т.

Претходни чланакОбележено 76 година од колонизације народа из Црне Горе у Кулу
Следећаи чланакРасписан Конкурс за најкреативнију празничну честитку

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here