Одржана друга седница Савета за родну равноправност и остваривање једнаких могућности општине Кула

КУЛА.29.11.2022.-Савет за родну равноправност и остваривање једнаких могућности општине Кула одржао је другу седницу којом је председавала председница Савета Зорица Ачански-Омеровић.

Савет је усвојио Пословник о раду Савета , продискутована је  анализа родне статистике  урађених задужења чланова Савета по областима. Родна статистика је један од предуслова за планирање родно одговорних политика и оцену ефеката примене мера на квалитет свакодневног живота, и то не само жена већ свих категорија становништва.

Такође је било речи о процесу спровођење родно одговорног буџетирања и увођењу родно одговорног буџетирања у програме буџета.

Посебна пажња је посвећена кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“. Кампања има за циљ да се пробуди свест о проблему насиља над женама и да се предузму акције за сузбијање овог проблема. Акција је почела 25.11. Међународни дан борбе против насиља над женама и трајаће до 10. Децембра када се обележава Међународни дан људских права.

Седници је присуствовао и председник општине Кула, Дамјан Миљанић и својим активним учешћем дао подршку раду Савета кроз предлоге за родно одговорно буџетирање наводећи да је  управо оно једно од кључних алатки која помаже да достигнемо пуну родну равноправност.

Извор: Савет за родну равноправност Фото: СРР

Претходни чланакВременска и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакКАРАТЕ: „Црвенка“ и „Хајдук“ успешни током викенда

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here