Општина Кула позитиван пример уштеде топлотне и електричне енергије

КУЛА, 30.11.2022. – На основу препорука Министарства рударства и енергетике, а у циљу уштеде електричне и топлотне енергије, општина Кула је предузела конкретне кораке на том пољу. Сузана Мусић, енергетски менаџер општине Кула, истакла је да је општина Кула успешна на овом пољу и да рачуни показују да је смањење потрошње електричне енергије у јавним установама превазишло планирани проценат од 15%:

„Министарство рударства и енергетике припремило је предлог препорука за уштеду потрошње електричне и топлотне енергије у државним и јавним установама, институцијама и јединицама локалне самоуправе. Овим мерама се прикључила и наша општина, и, у складу са дописом министарства, председник општине, Дамјан Миљанић, организовао је радни састанак са директорима свих јавних установа, где су они били информисани о предложеним мерама у циљу уштеде електричне и топлотне енергије. Препорука Министарства је била да се у јавним установама оствари уштеда електричне енергије за 15%. Самим тим, то би обухватало неке рестриктивне мере, без неких улагања, као што су искључивање струје и искључивање расвете када боравимо у објектима. Препорука је да једно лице буде задужено за уштеду топлотне и електричне енергије. Када упоредимо рачуне од прошле и ове године, на основу свих мера које смо предузели, у септембру месецу, јавне установе у нашој општини уштеделе су 17,1 одсто, а у октобру месецу уштеда је 34,4%. Морам напоменути да, када је поготово у питању уштеда топлотне енергије, нисмо нарушили комфор корисника у вртићима, школама, пре свега да не би угрозили здравље деце. Морам истаћи да је наша општина знатно уштедела што се тиче тих установа, али без угрожавања било кога.“

Када је о јавној расвети реч, и на овом пољу општина Кула може да се похвалити успешном реализацијом плана уштеде, а без угрожавања и смањења квалитета било чије радне или животне активности:

„Што се тиче јавне расвете, препорука је била уштеда од 33 процента. Једна од мера коју смо прву предузели јесте гашење декоративне расвете у Економско-трговинској школи, затим гашење рефлектора од 400 вати по спортским теренима у 21 сат. Веома је тешко уштедети на јавној расвети, с обзиром да она у овом периоду ради некад и по петнаест сати. Она се пали у 16 или 17 часова, а гаси се ујутру у 6 или 7 часова. Стога смо се ми одлучили да, од једне трећине јавне расвете на територији општине Кула, искључимо сваку другу сијалицу, друга трећина је остала укључена, и то на главним саобраћајницама, у улицама где су домови здравља и школе и друге јавне институције, а задња трећина јавне расвете је под рестриктивном штедњом од пола два до пола шест. Уштеде јавне расвете била је 21,31% у септембру месецу и 25% у октобру месецу, на основу свих предузетих мера штедње, тако да, у принципу, можемо рећи да смо и за јавне установе и за јавну расвету остварили те мере уштеде“.

Извор: Qmedia Фото: Qmedia

Претходни чланакАтлетика: такмичари „Хајдука“ запажени на Београдском полумаратону
Следећаи чланакПромет међу предузећима: Велике предности од увођења е-фактуре

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here