Упаљена је прва свећа на адвентском венцу у дворшту католичке цркве у Кули

 

КУЛА, 30.11.2022.- Упаљена је прва свећа на адвентском венцу у дворшту католичке цркве у Кули. За вернике  који славе Божић по  Грегоријанском календару ове године адвент је почео 27. новембра и траје до 24 децембра. Прва недеља Адвента означава и почетак црквене године.

Сваке недеље се пали по једна свећа и на тај начин симболизује се дан када је Исус Христ дошао на свет. До Божића би требало да буду упаљене све 4 свеће,а  Адвентски венац чине 2 симбола: круг и светло.

Круг или прстен, без почетка и краја представља вечност и верност. Светло свеће наговештава долазеће светло – Исуса. Зимзелено грање које се уплиће у венац симболизује живот који не престаје.

Свеће су различите боје и подсећају на Исусову жртву и победу. Свака од свећа има своје значење. Најприхватљивије је тумачење да је прва свећа – свећа наде. Друга свећа је симбол мира, трећа радости а четврта љубави.

У Кули сада већ по други пут, захваљујући вештим рукама женског форума СВМ-а. направљен је заједнички адвентски венац. У недељу пре свечане мисе у дворишту цркве упркос хладноћи верници и деца који похађају веронауку заједно са свештеником Ђерђом Јухасем упалили прву свећу на адвентском венцу.

Извор: Qmedia Фото: Qmedia

 

 

Претходни чланакКАРАТЕ: „Црвенка“ и „Хајдук“ успешни током викенда
Следећаи чланакАтлетика: такмичари „Хајдука“ запажени на Београдском полумаратону

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here