11. „Веселка“ на програму у суботу

Фестивал украјинског дечијег стваралаштва „Веселка“, који је 11. по реду, одржаће се у суботу, 3. децембра, са почетком у 15 часова, у сали Културног центра у Кули. Нешто више о самом програму и концепцији фестивала рекао је председник Културно-уметничког друштва „Иван Сењук“, Филип Пронек:

„Програм је осмишљен тако да су у фокусу млађи нараштаји, пошто ми, Украјинци, имамо фестивал украјинске културе за одрасле, „Калину“, те смо, на основу тога увидели да су деца запостављена и онда смо дошли на идеју да се оснује и организује фестивал „Веселка“. У преводу, „Веселка“ значи дуга и на фестивалу узимају учешће деца која похађају наставу на украјинском језику са елементима националне културе у основним школама у Србији, односно у Војводини, где је концентрисана украјинска национална заједница. Код нас су то основне школе „Иса Бајић“ и „Петефи бригада“ и, наравно, ту су деца која су чланови-аматери културно уметничких и просветних друштава које негују украјинску културу. Имаћемо и госте фестивала, као што имамо и сваке године. Ове године гости ће бити из суседне Румуније, тачније из Савеза Украјинаца Румуније, и доћи ће једна група од петнаестак играча и певача, тако да ћемо имати прилике да чујемо и видимо како они баштине украјинску културу. Као што сам већ напоменуо,  представници пет средина где живе припадници украјинске националне заједнице ће бити присутни и, уверен сам, фестивал ће бити један велики културно уметнички празник“.

У фестивалском програму, осим домаћина манифестације, Културно-уметничког друштва „Иван Сењук, учествују и следећа друштва: „Кобзар“ из Новог Сада, „Коломејка“ из Сремске Митровице, „Карпати“ из Врбаса и „Калина“ из Инђије. Такође, одржаће се и изложба дечијих ликовних радова, такмичење певача и рецитатора, као и свечани концерт. Када је о улазу реч, он је слободан и, по речима организатора, сви људи, без обзира на било који предзнак, су добродошли.

Претходни чланакОтворена изложба “Огледало душе“
Следећаи чланакОдржана радионица на тему еко-етно туризма

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here