Едукација деце најутицајнији модел смањења ризика од страдања у саобраћају

КУЛА, 5.12.2022.- Квалитет живота у једној  заједници огледа се у односу према деци, који су најрањивији део друштва. Безбедност најмлађих је велики изазов за све, а поготово за оне чији је то професионални позив. Квалитетно и правовремено саобраћајно образовање и васпитање је сасвим сигурно један од најутицајнијих модела за смањење ризика од страдања деце у саобраћају. Стога је велика пажња и посвећена саобраћајном образовању и васпитању, као једном сегменту образовања, али и као делу одрастања сваког детета.

Данас су председник општине Кула, Дамјан Миљанић и Карољ Валка, заменик председника Општине и председник Савета за саобраћај општине Кула обишли вртић “Сунчица“ како би деци поделили едукативну бојанку, “Пажљивкo“. Деца у овом узрасту још увек живе у свету игара, цртаних јунака и безбрижност, те је визија да се у потпуности едукaцијом уклопе у тај свет.

Председник Миљанић најавио је да ће читава ова седмица бити посвећена едукацији деце о безбедности у саобраћају, и да су едукације прилагођене узрасту- малишани у вртићима добиће“ Пажљивка“, а за децу из основних школа биће организоване радионице  у сарадњи са члановима мото клуба.

Када је реч о значају едуковању на тему саобраћаја од малих ногу Карољ Валка наводи да је јако важно да се спрам узраста прилагоди и тематика  и динамика едукација. Валка додаје да се као продукт едукација у протеклом период није забележила ни једна саобраћајна незгода у којој је било повређене деце, наглашавајући да се осим континуиране едукације деце спороводи и едукација и наствног особља и родитеља.

Осим промене свести, учесталих контрола, али и драстичније казнене политике, повећаној безбедности у саобраћају може да допринесе и превенција. Нека досадашња истарживања показала су да су ефекти превенције највише видљиви у раду са децом. Најмлађи брзо уче и то примењују, а и правовремена едукација одраслих доприноси подизању свести о важности поштовања правила у саобраћају.

Претходни чланакПрепуна сала Културног центра на 11. „Веселки“
Следећаи чланакРезултати конкурса „Окулар“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here