Одржани „Традиционални дани свињокоља“ у Кули

КУЛА, 5.12.2022.- Мађарски културни центар „Непкер“ био је домаћин „Традиционалних дана свињокоља“. Ова манифестација одржана је по други пут, са циљем очувања традиције и обичаја овог поднебља и народа. Припрема хурки, кобасица и чварака, као и традиционални доручак, протекли су у знаку рада, труда и позитивне енергије. Карољ Валка, потпредседник Мађарског културног центра „Непкер“, истакао је да је је веома задовољан што ова манифестација у потпуности испуњава своју сврху, а то је очување обичаја и њихово преношење на генерације које долазе:

„Други пут организујемо ове дане и мислим да смо успели у нашој мисији, да покажемо младима како се то некад радило. Нажалост, све је мање свињокоља по кућама и управо један овакав догађај пример добре праксе како се некад радило и како се праве кобасица, хурка и шваргла и остало. Направили смо дружење и негујемо један леп обичај који је важан, а мислим да све културне установе требају да негују старе традиције и да се нашој деци и унуцима остави у наслеђе традиција“.

Свој део програма имали су и најмлађи, те су тако израђивали цртеже и украсе којима ће дочекати Деда Мраза. Ову манифестацију посетили су и представници локалне самоуправе на челу са председником општине Кула, Дамјаном Миљанићем, као и заменик покрајинског секретара за пољопривреду, Роберт Отот. Нема сумње да ће и наредне године ова манифестација бити још масовнија, пре свега из разлога њене важности, а то је чување традиције и обичаја у времену када је све убрзано и када је народна традиција све више под притиском инстант навика и приоритета.

Претходни чланакВременска и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакАкција добровољног давања крви 6. децембра у Кули

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here