Препуна сала Културног центра на 11. „Веселки“

КУЛА, 5.12.2022.- Сала Културног центра у Кули била је домаћин 11. по реду Фестивала украјинског дечијег стваралаштва „Веселка“. У програму су учествовала културно уметничка друштва из средина где је присутан украјински народ, а, поред фолклора, присутни су могли да виде и изложбу дечијих и ликовних радова, као и такмичење певача и рецитатора. Филип Пронек, председник Културно уметничког друштва „Иван Сењук истакао је да је фестивал двојаког карактера, те је присутан и такмичарски и ревијални део:

„Фестивал је и такмичарског и ревијалног карактера. Први део фестивала је такмичење, где деца у две узрасне категорије, од првог до четвртог и од петог до осмог разреда, приказују своје стваралаштво у рецитовању, певању и сликању. Они се такмиче и стручни жири их оцењује, док је други део свечани концерт који је ревијалног карактера и где учествују сва друштва. Овогодишњи жири је у саставу: Снежана Давидовић, наша галеристкиња из Културног центра, затим украјински делатник са ових простора за рецитовање, Јарослав Комбиљ и за музику је професор класик хармонике у Школи за основно музичко образовање, Бојана Футо“.

Прилику да се упозна са традицијом и културом дечијег стваралаштва украјинске националне заједнице имао је и председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је нагласио да је сарадња са представницима украјинске националне заједнице на највишем могућем нивоу и да је то чињеница која итекако радује све друштвене актере у општини Кула:

„Кула је домаћин и националном савету Украјинаца и културно уметничком друштву „Иван Сењук“ и управо су они у организацији овог фестивала. Ово је један сјајан догађај, веома важан за нашу локалну заједницу. Трудимо се да са свим националним саветима имамо коректну сарадњу и то се потврђује из године у годину. Културно уметничко друштво „Иван Сењук“ из године у годину све више расте, а ми смо обезбедили добре услове за рад и наставићемо на томе да радимо, а сарадња са националним саветом је такође добра и седиште, на крају крајева, националног савета је у Кули. Имамо добру сарадњу и тако ће сигурно убудуће и остати. Ових дана много манифестација је на програму у нашој општини, а ова манифестација је можда, у овим зимским данима, најшаренија и најлепша. Она окупља децу, као и људе који се раде и који се труде да организација „Веселке“ увек буде на највишем нивоу“.

Када је о резултатима са Фестивала реч, они су следећи: у категорији ликовних радова, у узрасту од првог до четвртог разреда, првопласирана је Миа Орихан из Врбаса, друга је Невена Петровић а трећа Душица Кучински, обе ученице су из Куле. У узрасту од петог до осмог разреда прво место заузео је Мартин Фа из Врбаса, друга је Ивана Кузма, а трећа Викторија Пристајко, такође обе из Куле. У категорији рецитатора од првог до четвртог разреда прво место освојио је Михајло Токарек из Куле, други је Даниел Фа из Врбаса, док је трећа Дајана Љаховић из Сремске Митровице. У узрасту од петог до осмог разреда најбоља је Ивана Кузма из Куле, други је Мартин Фа из Врбаса, а трећа Маша Бојчук, такође из Врбаса. У последњој категорији, категорији певача, у узрасту од првог до четвртог разреда, првопласирана је Миа Орихан из Врбаса, друга је Невена Петровић а трећа Ања Симјанов, обе из Куле. У узрасту од петог до осмог разреда прва је Сташа Симјанов а друга је Миа Жугић, обе из Куле. У средњошколском узрасту најбоља је Андреја Такач из Куле, док је друго место заузела Сара Јосиповић из Сремске Митровице. Поред представника локалне самоуправе, били су присутни и гости из суседне Румуније, тачније из Савеза Украјинаца Румуније, као и амбасадор Украјине у Србији, Володимир Толкач. Овогодишња „Веселка“ када се сумирају утисци, испунила је очекивања, а то су, пре свега, позитивне импресије љубитеља културе у општини Кула, као и очување украјинског стваралаштва и културе кроз дечије стваралаштво.

Претходни чланакАкција добровољног давања крви 6. децембра у Кули
Следећаи чланакЕдукација деце најутицајнији модел смањења ризика од страдања у саобраћају

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here