Ловачки пут уређен и са новим садницама

КУЛА, 14.12.2022. – Пример добре праксе и комшијске сарадње, а у служби природе и животињског света, виђен је у Кули, тачније на локацији у близини Железничке станице, код такозваног Ловачког пута. Коров и шибље препустили су своје место садницама јабуке, вишње, врбе, багрема  и многим другим садницама. Такође, у трсци су постављене хранилице за птице, које управо ту праве своја гнезда. Један од најзаслужнијих што је ова прича угледала светло дана јесте Немања Мајор, представник Фејсбук групе „Кула из твог угла“, који је истакао да је ово један веома позитиван пример слоге и заједништва, а све са циљем очувања животне околине и живог света који је чини:

„Ја сам причу о овој иницијативи објавио на нашој страници, ви сте се заинтересовали и дошли, а ово заиста треба да се види као пример добрим људима. Овде је некада била мочвара и ту једноставно ништа није успевало. Пре је био и терен за фудбал, а јесењем и зимском периоду је све било под водом. Међутим, како су године пролазиле, велике суше су учиниле своје и терен се исушио и неки добри људи су дошли на идеју да пошуме овај простор. Ту је била само трска, једноставно ништа друго није успевало и један мој, нажалост сада покојни, комшија је одлучио да раскрчи ту трску и да посади дрвеће. То је почело пре неколико година и ево, ове године, први пут је то родило. Посађена је крушка, шљива, орах, врба и бреза. Тај пример су виделе и друге комшије и наставили су посао раскрчавања трске и да саде саднице. Једноставно, то се сада претворило у једну лепу ливаду пуну зеленила и у будућности ћемо имати једну лепу, зелену оазу“.

Зоран Букинац је био један од ангажованих људи на овом волонтерском послу уређења овог дела Куле. Букинац је истакао да су овим послом хтели да уреде свој крај и нада се да ће се овим примером руководити суграђани и у осталим деловима нашег места:

„Ја сам, хвала Богу, већ шеста, седма година у пензији и почео сам да крчим коров и трску. Следио сам комшијски пример и кренуо сам са радом. Ја имам троје унучади и ово ће имати велики значај, како за њих и њихово одрастање, тако и за другу децу из овог краја. Када смо искрчили шипражје, добили смо од пријатеља два, три храста и још доста садница, те тако сад деца овде могу да проводе слободно време, и то је много боље него да буду заокупљени мобилним телефонима, таблетима и сличним стварима“.

Очување животне средине јесте тема која заокупља све већу пажњу у медијским садржајима. Свака нова иницијатива попут ове јесте велики и значајан допринос њеном чувању, јер очување животне средине јесте уједно очување нас самих. За крај, једна реченица најбоље описује, али и најбоље едукује: Где год нађеш згодно место, ти дрво посади.

Извор: Qmedia Фото: Qmedia

Претходни чланакУ суботу вече хорске музике у Кули
Следећаи чланакKÓRUSPÓDIUM

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here