Разумевањем и емпатијом до нових радних места

КУЛА, 15.12.2022. – С почетком године почела је реализација општинског пројекта који је намењен запошљавању теже запошљивих категорија. Овај пројекат је локална иницијатива за укључивање у тржиште рада, а општински партнер у релизацији пројекта који је финансиран од стране Немачке савезне агенције за запошљавање и ГИЗ-а  је МНРО “Плава птица“. У протеклим  месецима Куљани који су обухваћени овим пројектом су прошли кроз стручне обуке, кроз радионице подршке, а многи од њих су сада већ увелико на својим новим радним местима.

Ове недеље са радом је почело новоонсовано социјално предузеће у којем су запослени корисници удружења “Плава птица“. Предузеће у којем се ови људе баве производњом, де факто је још једна јасна порука коју шаљу удружење и локална самоуправа, а то је да нико неће бити запостављен и да ће свима бити пружена шанса да се запосли. Директор “Плаве птице“, Марко Кошутић наводи да је управо та порука и била водиља за реализацију пројекта. Њих десет је запослено код познатих послодаваца, десет је добило опрему за рад, а за крај је њих десет добило шансу за рад у социјалном предузећу које се бави производњом тоалет папира, убруса, грнчаријом и текстилном производњом кухињских крпа. Обука је за све кориснике завршена, те је петоро запослено редовно, а пет корисника који нису довољно радно способни запослени су уговором о професионалној рехабилитацији. “Кључна је чињеница да сви од овог рада остварују приход од којих ће моћи да се издржавају и престају да буду корисници социјалне помоћи.“- истиче Кошутић.

Са тачке струке колико је заправо важно да се на овакав начин и инклузијом у виду рада пошаље подршка и порука да смо сви исти директор “Плаве птице“ наводи:  “Јако је важно,  с обзиром да су у питању људи који су на вишегодишњој дуготрајној рехабилитацији, а оно што је завршетак те рехабилитације јесте запослење и излазак из програма социјалне заштите. Људи који су почели да раде овде излазе из тог програма и постају интегрисани грађани, а запослење у овим околностима не пружа само рад већ и континуирану подршку, саветовање, праћење њиховог менталног и здравственог стања а то ће њих дуготрајно држати у ремисији и функционалном статусу.“

Погон овог предузећа обишао је и председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који наводи да су размевање и емпатија доказ зрелости једног друштва, али уједно и предуслов подршке. “Општина Кула и “Плава птица“ на томе раде континуирано, и ево ове недеље други пут смо у гостима код њих. Данас смо у погону који је реализација једне сарадње и подршке која даје нову димензију с обзиром да циљ није само да се бринемо о корисницима “Плаве птице“ већ је направљен корак више. Они овде производњом и радом обезбеђују себи примања, и тиме су комплетирали себе као личност. Свиме овим се показује да они нису мање вредни или другачији, већ да су такође способни да допринесу и себи и друштву. Овај програм је осмишљен тако да се производњом у социјалном предузећу оствари и продаја под приоритетним условима. Борба за помоћ и подршку сваком грађанину, борба за нова радна места сваком грађанину и наше општине и државе је спровођење политике Српске напредне странке и председника Александра Вучића.“- наводи Дамјан Миљанић.

Једна од запослених у овом предузећу истиче да је више него задовољна и да је примарно захвална и директору и шефици од којих је добила не само адекватну обуку већ и помоћ и разумевање.

Када је реч о пројектима и идејама које је у претходним годинама спороводила “Плава птица“ на челу са Марком Кошутићем, а уз неумитну подршку Општине Кула не може да се не говори о подршци, инклузији, љубави и више него стручној одскочној дасци за један достојанствен живот урпкос бремену које носе дијагнозе ових корисника.

Извор: Qmedia Фото: Qmedia

Претходни чланакМатеа Калмар на пријему код председника општине Кула
Следећаи чланакДанас последњи дан за пријаву младих за помоћ државе од 5.000 динара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here