У оквиру акције “Једна карта – једно дрво“ укупно посађено 36.000 садница широм Србије

СРБИЈА, 02.01.2023- Србија је данас богатија за чак 36 000 садница платана и црвеног храста, захваљујући акцији „Једна карта – једно дрво“, која је имала за циљ да се за сваку продату карту на Сербиа Опен турниру посади једно дрво у градовима широм Србије. На овај начин обухваћено је готово 100 хектара земље у 27 градова и општина, на више од 120 локација. Овај број дрвећа годишње ће елиминисати више до 840.000 тона CО2 из ваздуха, чиме ће дугорочно бити остварен један од најзначајнијих доприноса озелењавању градова, квалитетнијој животној средини и бољем квалитету ваздуха у Србији. Овај подухват је потврда да турнир Сербиа Опен није само велики спортски догађај, већ и платформа за стварање позитивног утицаја на читаво друштво и заоставштине која ће трајати много дуже него сама спортска манифестација.
„Изузетно сам поносан што смо овако важну акцију успели да спроведемо у дело и што је турнир Сербиа Опен оставио траг у виду 36 000 садница широм наше земље. Још сам срећнији што су остварењу ове акције допринели грађани Србије и што смо заједничким снагама улепшали паркове, речне обале, шеталишта и просторе близу вртића и школа. Садња великог броја садница представљала је захтеван логистички изазов, који смо лако пребродили јер смо наилазили само на
позитивне реакције локалних самоуправа и сваки од 27 градова и општина је спремно прихватио донацију и максимално се укључио у спровођење овог пројекта, заједно са бројним волонтерима и становницима сваке од локација садње“, истакао је Ђорђе Ђоковић, директор турнира Сербиа Опен 2022.
Од почетка организације Сербиа Опен турнира, према речима Ђорђа Ђоковића, циљ је био да се кроз различите хуманитарне акције и пројекте пружи додатни допринос, промовише позитиван однос према животној средини и утиче на њено очување кроз подизање свести грађана о значају и ефектима оваквих пројеката.
,,Спортска манифестација увек је место испуњено позитивном енергијом и навијачким духом, али исто тако је и простор и платформа за стварање ширег позитивног утицаја, који ће се осећати и памтити и након што последњи меч буде одигран и то је управо оно што желимо да постигнемо.
Успех и позитивне реакције након ове акције, охрабриле су нас и мотивисале да и у наредном периоду наставимо са сличним пројектима“, додао је Ђоковић.
Након пролећне садње, која је обухватала нешто више од 19 000 садница, и управо завршене, јесење садње, током које је посађено још 16 940 садница, 27 градова и општина могу се похвалити својим новим плућима.
На подручју Kуле посађено је 2150 садница платана и црвеног храста. Од седам насељених места које обухвата ова општина, чак 6 се може похвалити новим садницама, а то су Kула, Црвенка, Сивац, Kрушчић, Липар, Руски Kрстур.
Највећи број садница посађен је на територији Зрењанина, који је богатији за 4500 садница, док ће у Параћину 4000 нових садница освежити, али и украсити обалу реке Црнице и бројна насеља. На подручју Kикинде посађено је чак 3500 садница црвеног храста, а додатних 2000 стабала имају и Панчево, Нови Сад и Ниш, где су на више од 25 локација посађени платан и црвени храст.
У главном граду посађено је 1150 садница платана и црвеног храста на 13 локација, а садњи су се током пролећа прикључили и познати тенисери Андреј Рубљев и Миомир Kецмановић.
Велики број градова је у оквиру ове акције добио више од 1000 нових стабала, а баш њихове крошње ће правити хлад за све становнике Лазаревца, Бачке Паланке, Kрагујевца, Смедерева, Рековца, Пожаревца, Шапца и Kраљева, као и Бачке Тополе на чијем је подручју посађено чак 1500 стабала на 8 локација.
Више од 700 садница црвеног храста обогатило је и подручје Лесковца и Сомбора, док су Владимирци, Kрушевац, Тител и Богатић у оквиру ове акције посадили по 500 садница. У овој акцији нису изостали ни други градови, па су тако Пријепоље, Kладово, Опово и Вршац заједно добили преко 1100 садница које су улепшале различите локације.

.

Извор: Serbia Open

Фото: Serbia Open

Претходни чланакВременска и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакПродужава се породиљско одсуство са 12 на 15 месеци

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here