A katolikus egyház a vízkeresztet, azaz Jézus megjelenését ünnepli ma

Fotó: Pannon RTV
KÚLA, 2023.01.06. – Ez a karácsonyi ünnepkört lezáró nap.

A kereszténységben a 4. század elején vált vízkereszt napja liturgikus ünneppé. Három eseményre emlékeztet: a napkeleti bölcsek, azaz a háromkirályok érkezésére, Jézus megkeresztelkedésére a Jordánban és Jézus első csodájára a kánai menyegzőn. Később az ünnep elsődleges témája a keleti egyházban Jézus keresztsége, Nyugaton a háromkirályok látogatása lett.

2014-től a magyar katolikus egyházban is parancsolt ünnep vízkereszt napja, szemben azzal a korábbi gyakorlattal, amely a hozzá közelebbi vasárnapra tette.

Jézus megkeresztelkedésének emlékére a katolikus templomokban ilyenkor vizet és tömjént szentelnek. Vízkereszt napján szokásban volt a szentelmények hazavitele is: a szenteltvíznek gyógyító hatást tulajdonítottak, minden betegségre használták. A vízkereszti népszokásokból mára jobbára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedik le a karácsonyfát.

Vízkeresztkor kezdődik a házszentelések időszaka, valamint a farsangi időszak is.

Forrás: Pannon RTV

Претходни чланакУ акцији против рибокрадица уочи празника одузето 11 километара мреже
Следећаи чланакМинистар одбране Вучевић: Напад на српске дечаке нови притисак на Србе како би напустили енклаве на Kосову. Што нам је јача војска то смо даље од рата

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here