Данас је Свети Стефан, једна од најчешћих слава

СРБИЈА,09.01.2023. – Данас је Свети Стефан, веома поштован празник и честа слава код српског народа. У црквеним списима познат је и као Првомученик Стеван, јер је први који је страдао за веру хришћанску.

Свети Стефан је је био Јеврејин и рођак апостола Павла. Прозван је архиђаконом јер је први од седморице кога су рукоположили свети апостоли и поставили у службу око помагања сиротиње у Јерусалиму. Снагом своје вере чинио је многа чудеса.  Први је страдао за веру хришћанску, и тако је назван и Првомученик Стефан. Као проповедник у Јерусалиму, каменован је до смрти. Његово тело тајно је узео и сахранио јеврејски кнез и потајни хришћанин Гамалил.

Мноштво је народних обичаја и веровања о овом празнику. Најважнији посао данас је изношење божићне сламе из куће. Слама се не баца, већ ставља, ради рода и напредовања, у ракље воћног дрвећа, пчелињак или привредне зграде. Верује се да божићна слама штити од града.

У Војводини се божићна слама уклања већ по поноћи на овај дан. Сламу уклањају жене, по правилу ћутећи – да се не чује како одлази Божић.

Слама се износи најчешће у виноград и посипа испод чокота, ради бољег рода грожђа. Ставља се у гнезда да кокошке боље носе јаја и легу више пилића. Метла којом је слама у кући пометена не употребљава се током године, већ се, ради здравља, чува.

Извор: Q media                     Фото: Митрополија црногорско-приморска

Претходни чланакОдржана Божићна трка у Кули: преко 130 финишера
Следећаи чланак„Узми рачун и победи“: послато више од 10 милиона рачуна

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here