Директорки Дома здравља у Земуну битнији ситан инвентар од ултразвука за труднице? Својим понашањем онемогућила ултразвучне прегледе у Земуну

Foto: Srbija danas

ЗЕМУН, 13.01.2023. – Текст пренет са портала „Србија Данас“
На седници Управног одбора 2. децембра установљено је да су средства на сопственом рачуну Дома здравља Земун довољна за набавку ултразвучног уређаја, те је овај орган у складу са тим и донео одлуку о хитној куповини.

Труднице, деца и старији грађани из Батајнице су за обичан ултразвучни преглед принуђени да путују до Земуна или у Угриновце јер в.д. директор Дома здравља Земун др Александра Цветковић није уважила одлуку Управног одбора Дома здравља Земун да се по хитном поступку уради ребаланс буџета и средства са сопственог рачуна преусмере на куповину ултразвучног апарата за Батајницу.

Kонтроверзна и самовољна одлука директорке Цветковић да је битније набавити ситан потрошни материјал него ултразвучни апарат који би био на располагању свим становницима Батајнице, а посебно трудницама, је благо речено скандалозна.

Управни одбор је на седници 2. децембра донео одлуку којом се налаже да се у наредних пар дана од седнице направи ребаланс буџета, те да се новац којим Дом здравља Земун располаже, уместо за ситан потрошни материјал, преусмери на куповину ултразвука за Батајницу и тако оконча агонија од годину дана где су труднице и родитељи са малом децом морали за обичан ултразвучни преглед да путују у Земун и Угриновце.

Kако је у својој одлуци навео Управни одбор ове здравствене институције, иако би се ултразвучни апарат примарно користио за гинекологију, са адекватним сондама би могао да се користи и за абдомен.

Упркос овој наредби Управног одбора, в.д. директор Дома здравља Земун др Александра Цветковић није поступила у складу са одлуком и самим тим поред кршења статута ове установе, наставила и агонију грађана Батајнице.

Дакле, није било препрека да се систем здравствне заштите у Батајници за око 75 хиљада људи олакша и унапреди, сем несхватљиве и скандалозне одлуке в.д. директорке Цветковић, која из себи познатих разлога не уважава одлуке тела које је за то надлежно.

Бахатост и непоштовање одлука надлежних орагана Дома здравља у Земуну директорке Цветковић нема границе, те је већ у понедељак 5.12. 2022. само три дана после седнице Управног одбора којој је и сама присуствовала, свесна одлуке Управног одбора о преусмеравању средстава на куповину ултразвучног апарата, дала на своју руку налог да се распише набавка за ситан инвентар. А када јој се службеница јавних набавки скренула пажњу да се чека одлука Управног одбора, директорка Цветковић је у шерифовском маниру избацила из канцеларије.

Ако се узме у обзир истраживање „Људски развој као одговор на демографске промене“, која је прошле године представљен у Скупштини Србије – до 2050. године Србија ће изгубити 1,4 милиона људи, што би Србију учинило једном од држава које најбрже губе становнике у свету. Ако нешто хитно не предузмемо, за мање од 30 година у Србији ће бити мање од 5,4 милиона људи.

Ови подаци треба да буду црвени аларм свима, а посебно медицинским радницима, да подстичу ширење породица и рађање деце, а одлука директорке Цветковић којом директно утиче на то да труднице из Батајнице, неке и у поодмаклој трудноћи, немају у свом Дому здравља ултразвук, већ за рутински преглед морају да пређу минимум 10 километара је у потпуности супротна државној политици о подизању наталитета у Србији.

Апропо скандалозних одлука в.д. директорке Дома здравља у Земуну др Александре Цветковић апелујемо на надлежне органе и министарку Даницу Грујичић да разреши функције др Цветковић, која је у доба „беле куге“ и деценији у којој је према подацима са последњег пописа становништва Србија остала без скоро 600.000 људи, својим срамним постпуцима отежала живот трудницама и родитељима са малом децом, приморавајући их да путују до 10 километара како би обавили основне прегледе.

ИЗВОР: Србија данас

 

Претходни чланакДемолирана Отворена учионица у Основној школи „Петефи бригада“
Следећаи чланакВременска и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here