Састанак министара Вучевића и Шалаја Бобровничског

СРБИЈА, 20.01.2023. – Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са министром одбране Мађарске Криштофом Шалајем Бобровничским у Дому Гарде на Топчидеру.

После свечаног дочека испред строја Гарде Војске Србије, уследили су тет-а-тет разговори два министра и састанак делегација.

Министар Вучевић, у обраћању после састанака, захвалио је делегацији Мађарске на посети Републици Србији и на отвореном пријатељском разговору, што је „још једна у низу потврда историјски најбољих односа две државе”.

– Заједнички је задатак да и у наредном периоду то не само чувамо, него покушамо да унапредимо и на пољу надлежности наша два министарства. Разговарали смо и о војно-војној, војноекономској, војнотехнолошкој, војнонаучној сарадњи, о свим аспектима којима се баве министарства одбране. Верујем да је пред нама ново поглавље у сарадњи одбране између Мађарске и Србије, рекао је министар Вучевић.

Како је нагласио, односи две земље су на историјском врху „пре свега захваљујући феноменалним односима премијера Мађарске Виктора Орбана и председника Републике Србије Александра Вучића”. Такође, како је истакао, разговарано је и о ситуацији у Украјини, геополитичким приликама у Европи и у свету, као и о дешавањима у региону.

– Ми смо делегацији из Мађарске пренели и још једном подвукли ставове Србије по питању Косова и Метохије, поделили нашу забринутост везану за једностране акте администрације у Приштини, заједнички анализирали ситуацију у региону, Босни и Херцеговини и осталим суседним државама. Бар сам за Мађарску и Србију сигуран да имамо интерес да чувамо мир и стабилност на простору Западног Балкана, рекао је министар одбране Србије и поручио да је Србија захвална на ангажману мађарских оружаних снага на простору Косова и Метохије, односно „на врло коректном и професионалном односу у извршавању њихових задатака, суштине њихове мисије као припадника КФОР-а, али и на фер и људском односу према српској заједници на Косову и Метохији”.

Поделио сам са министром одбране Мађарске наше жеље да Мађарска, а не сумњам у то, одговорно приступи управљању или руковођењу снагама АLTHEA или ЕУФОР-а на простору Босне и Херцеговине, свима је интерес да мир и стабилност буду апсолутно присутни и у тој нашој суседној држави. Оно што је сада већ несумњиво јасна политика Србије, а то је да наш пут ка евроинтеграцијама иде преко Будимпеште, да је Мађарска најотворенији, рекао бих у доброј мери најискренији пријатељ и савезник Србије у процесима евроинтеграције. Будимпешта то никада није крила, смела је увек да на најбољи могући начин заступа и српске инетересе у оквиру свих ЕУ институција и ми препознајемо искрено истинску жељу Мађарске да Србија постане члан Европске уније. И природно је да желе да имају сигурног и безбедног јужног суседа, нагласио је министар Вучевић.

Према његовим речима, теме данашњих разговора биле су и заједнички инфраструктурни пројекти, брза пруга која ће повезати два главна града, наставак инвестиција компанија из Мађарске, јер је „Србија добро место за стране инвестиције”.

Радујем се наставку сарадње наше две државе, народа, влада и наша два министарства. Сигуран сам да ће Министарство одбране Мађарске бити један од најбољих партнера Републике Србије у наредном периоду и да ћемо много тога заједнички урадити на добробит нашег народа и на добробит наших држава, чувајући и мир и стабилност у региону и јачајући наше веома добре односе са жељом да буду још бољи и плодоноснији за Мађарску и за Србију, закључио је министар Вучевић.

Министар одбране Мађарске изразио је захвалност на позиву и истакао да је дошао као пријатељ како би разговарали о сарадњи влада двеју земаља.

– Ово је први пут да сам посетио Београд у званичном својству и дошао сам да бисмо разговарали о односима на нивоу влада и на нивоу наших министарстава. Током разговора сагласили смо се да обе земље трпе велики притиске, нажалост, у овим изазовним временима и то са две стране. За нас је регион Западног Балкана од стратешког значаја и ми смо кроз векове и кроз целокупну историју, па и сада, поклањали велику пажњу овом региону и сматрамо да је Србија кључни актер у том подручју, нагласио је министар Шалај Бобровничски.

Према његовим речима, са политичке тачке гледишта, Мађарска подржава придруживање Србије Европској унији, јер би то допринело бољој стабилности у региону и служило интересима Србије.

– С војне стране, ми смо, такође, присутни у овом региону тиме што дајемо подршку, односно, допринос највећој мисији НАТО снага на терену, а то је мисија КФОР, истакао је министар одбране Мађарске.

Он је рекао и да је разговарано и о питању које за обе земље изазива веома велику забринутост, а то је рат у нашем источном суседству.

– Заинтересовани смо, као мале и земље средње величине које највише пате у оваквим ситуацијама, да се започну мировни преговори што је пре могуће и подржавамо да се тај процес што пре деси како би се дошло до краја овог рата. Међутим, сагласили смо се да у оваквој атмосфери у времену које долази морамо да наставимо да сарађујемо јер ће за нас то време изазвати забринутост на различитим нивоима и у погледу безбедности и у економским питањима, нагласио је министар Шалај Бобровничски.

Како је истакао, данас је разговарано и о сарадњи у области одбрамбене индустрије, али и о војној сарадњи у целини која је на изузетно добром нивоу.

– Наставићемо ту сарадњу у различитим облицима и на свим нивоима, а што се тиче сарадње у области одбрамбених индустрија, веома је важно за земље наших величина да наставе да изграђују своје индустријске капацитете како би подржале безбедност у сопственим земљама, рекао је министар одбране Мађарске.

Он је, на крају обраћања, изразио наду да ће се сарадња на свим нивоима између две земље, посебно у области одбране, наставити, како би се градила стабилност нарочито у области миграција и да на то „треба ставити тежиште у наредном периоду”.

Претходни чланакОдржане радионице креативног писања у организацији Народне библиотеке
Следећаи чланакСаопштење ОО СНС Кула: Подршка председнику Александру Вучићу

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here