Редовни прегледи и ХПВ вакцина најбоља превенција

Фото: Qmedia

КУЛА, 25.01.2023. – Поводом обележавања Европске недеље борбе против рака грлића материце, нешто више о начинима превенције, као и о вакцинацији против ове болести, рекла је др. Љиљана Бероња, специјалиста педијатрије.

„Ми радимо рутинске скрининге на карцином грлића материце код жена наравно, али код мушкараца се не раде никакви скрининзи, што нама отежава ситуацију. Ми имамо, тренутно, причу око Гардасил 9 вакцине, која је, испред педијатрије, препоручена, и мајке у последње време долазе код нас са том причом, јер су разредне старешине имале обавезу да, на родитељским састанцима, упознају родитеље са овом темом. Ову вакцину, ипак, на крају мора да препоручи лекар, или лекар опште праксе или превасходно педијатар, будући да је препорука да се вакцинишу особе од 9 до 14 година. Став је да се ова ХПВ вакцина даје пре пуштања у активни полни живот, јер је после већ, не касно, али није препоручено. Ми контактирамо родитеље, акценат су на систематским прегледима и вакцини, и објашњавамо све бенефите ове вакцине. Вакцина се даје у две дозе, у року од шест месеци, и то за узраст од 9 до 14 година. Када су у питању особе од 15 година па навише, даје се у три дозе, по шеми 0-2-6, што значи нулти дан када се даје, за два месеца и до шест месеци. Могу да нагласим да је вакцина изузетно безбедна, да у себи не садржи ни конзервансе ни антибиотике, тако да не може да инфицира јер нема ДНК вируса у себи. Код женских особа преко 27 година ми немамо студије, мада може свака женска особа да прими вакцину и после тих година, али опет напомињем, ми студије за ту категорију немамо. Вакцина није препоручљива за труднице, али дојиље могу да је приме, а такође вакцину могу да добију и особе мушког пола. Што се тиче локалних реакција, нема неких великих реакција, већ су у питању реакције локалног карактера. Као и свака вакцина, она има неке друге теже реакције, али то је врло ретко. Дакле, вакцина је високо безбедна, двовалентна је и апликује се искључиво интрамускуларно.“

И поред доказаних мера превенције рак грлића материце у нашој земљи већ дуги низ година наставља да буде један од водећих узрока обољевања и умирања у женској популацији. Имајући у виду да сваке године, око 1.000 жена оболи и приближно 500 изгуби живот, не изненађује податак да се наша земља налази на неславном петом месту у Европи по обољевању и умирању од ове болести која се може спречити. Управо зато, неопходно је истаћи значај интензивирања активности којима се пажња жена усмерава не само на могућност, већ и на неопходност коришћења доступних мера превенције.

Извор: Qmedia

Претходни чланакОснована Средња школа унутрашњих послова у Сремској Каменици
Следећаи чланакДраган Стевановић потпредседник ИО СНС: Пуна подршка Вучићу

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here