Обележена школска слава, Свети Сава

Foto: Q media

СРБИЈА, 27.01.2023. – Српска православна црква и верници данас обележавају Светог Саву који се сматра једном од најзначајнијих личности српске историје. Савиндан се обележава у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности и заштитником просветних установа.

Као и свуда широм Србије, и у школама у нашој општини прослављена је школска слава, а наша екипа посетила је обележавање Савиндана у основној школи „Иса Бајић“ у Кули. Након обраћања директорке школе, Мирјане Ивић-Михајловић и беседе презвитера Бошка Маринкова, пароха кулског, уследио је рецитаторски програм, у ком су ученици ове школе рецитовали пригодне песме у част Савиндана. На обележавању славе присутан је био и председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је искористио прилику да честита ђацима празник, а такође је истакао и значај дела светог Саве за српски народ и државу:

„Данас овде, у школи „Иса Бајић“, али и у читавој држави, обележава се школска слава и искористио би прилику да честитам славу и запосленима и свим ђацима, како овде, тако и свуда у Србији. Данас, када се и информације и знање развијају великом брзином, веома нам је потребно да имамо неку водиљу и неку тачку за коју смо трајно везани, као и неке вредности за које су непроменљиве, и поред брзо променљиве и велике количине знања. У Србији, то јесте свети Сава и вредности које је он поставио и изградио, а то јесу држава, писменост и просветитељство, и које и данас баштинимо. Мој главни утисак свега тога јесте да је то тачка за коју смо сви некако везани и која нам је и полазиште и исходиште када је реч о земљи Србији и свима нама“.

 

Извор: Qmedia

Претходни чланакОдржана заједничка седница Савета за запошљавање и за привреду
Следећаи чланакДечија представа у четвртак у Сивцу

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here