Социјално предузеће пример добре праксе и успешне пројектне реализације

Izvor: Q media

КУЛА, 30.01.2023. – Представници ГИЗ-а, Плаве птице и Сталне конференције градова и општина посетили су социјално предузеће за производњу папира, које функционише у оквиру пројекта запошљавања теже запошљивих категорија становништва, а чији су примарни партнери у реализацији управо ове две организације. Након тога, у свечаној сали Скупштине општине Кула уприличено је сумирање резултата и утврђивање даљих корака у читавој овој причи. Присутне је поздравио председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је истакао да је његово професионално и лично задовољство што је баш општина Кула, поред још десетак локалних самоуправа, део овог, вишеструко значајног, пројекта:

„Значај овог пројекта је веома велики, у сарадњи са ГИЗ-ом и Сталном конференцијом градова и општина, као и са Плавом птицом и Црвеним крстом, одрађен је велики посао за веома кратко време. Упознали смо се са првим резултатима, како то све изгледа и највећи ефекат је то да су рањиве категорије становништва, као што су самохране мајке, жене жртве насиља и особе са проблемима у развоју које, до сада, из разних разлога нису могле да се активно укључе и да раде, сада пријављене и имају плаћено социјално и пензионо осигурање, као и остале доприносе и да, на тај начин, постану једнаке са свим грађанима“.

Весна Видојевић, пројектна менаџерка у ГИЗ-у, изразила је задовољство тиме што је, све што је планирано, и остварено:

„Изузетно смо задовољни, јер све што је планирано је и спроведено. Поготово нам је било драго да се ради са циљном групом која укључује најудаљеније са тржишта рада, а то су у овом случају и особе са инвалидитетом. Важно је да се са њима, у ствари, квалитетно ради и зато је било могуће постићи у овако кратком року добре резултате. У општини Кула се са тим особама ради дугорочно и удружење „Плава птица“ је акредитована за пет услуга социјалне заштите. Све је то нама, на почетку, давало наду да ће ствари бити онакве како су се на крају и догодиле, а то је да имамо једно социјално предузеће и надамо се да ће оно успешно пословати, поготово сада у светлу тога , да је донет и да је почео да се примењује Закон о социјалном предузетништву“.

Александар Поповић из Сталне конференције градова и општина, организације која је веома битан партнер у читавој овој причи, рекао је да је најбитнији фактор у успеху пројекта добра координација и међусобно надопуњавање и разумевање свих учесника:

„Заиста је леп осећај када знате да нешто око чега је било пуно размишљања и скепсе да ли ћемо успети сада даје најбоље могуће резултате. На крају смо овог пројекта и нама је изузетно драго што смо имали добре партнере у организацијама као што је „Плава птица“ и наравно, пре свега, подршку председника и саме локалне самоуправе. Кула је једна од општина где је овај пројекат реализован можда не на почетни замишљени начин, али самим радом и трудом успели смо да дођемо до жељених резултата“.

„Плава птица“ је најдиректније могуће укључена у реализацију овог пројекта, с обзиром да су корисници из овог удружења добили посао у социјалном предузећу, а Марко Кошутић, директор „Плаве птице“ рекао је да је било много изазова, али да данас, када се подвлачи црта, преовлађује задовољство свиме оним што је планирано и реализовано:

„За сво ово време било је разних изазова, али ми смо у потпуности задовољни. Све оно што су били циљеви пројекта ми смо реализовали, а ево, на крају, овде смо због рада социјалног предузећа и због осталих компоненти, али предузеће је било првенствени повод за обилазак. Наше је велико задовољство, као и задовољство корисника, који су у другом месецу рада, добили су своју прву плату и налазе се на послу који њима одговара, осећају се корисно и задовољно, а самим тим, наравно, и ми смо задовољни.“

Извор: Q media

Претходни чланакИ даље интензивна контрола саобраћаја у зонама школа
Следећаи чланакСедмодневни извештај о стању квалитета ваздуха

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here