Kазне за непрописну вожњу електричног тротинета и више од 1.000 евра

Foto: Pixabay

СРБИЈА, 02.02.2023. – Особе које управљају електричним тротинетима важећи Закон о безбедности саобраћаја на путевима третира као пешаке, баш као и оне на ролерима и скејтбордовима. У складу са тим, тренутно се на њих примењују одредбе закона које регулишу кретање и обавезе пешака у саобраћају, пише Бизнис.рс.

Из Министарства унутрашњих послова (МУП) за Бизнис.рс кажу да су најављене измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја на путевима од огромног значаја, јер се њима по први пут законски уређује коришћење електричних тротинета, али и других сличних превозних средстава.

Предлог новог закона електричне тротинете сврстава у лака електрична возила, то јест возила са најмање два точка, са механичким управљачем, без места за седење, чија трајна номинална снага електромотора није већа од 0,6 киловата (кW), чија највећа конструктивна брзина не прелази 25 км/х и чија маса празног возила не прелази 35 килограма.

Изменама закона прописано је да возач електричног тротинета, када управља возилом у саобраћају на путу, мора код себе да има техничку документацију из које се могу утврдити техничке карактеристике тротинета, укључујући снагу електромотора и конструктивну брзину.

Радна група која је радила на изменама Закона о безбедности саобраћаја на путевима сагласила се да деца неће смети да возе електричне тротинете, већ је предложена старосна граница од 14 година, да би лице имало право да управља лаким електричним возилом на јавним путевима. За прекршај ове ставке прописана је новчана казна у фиксном износу од 10.000 динара.

Уколико не постоји могућност кретања бициклистичком стазом, возачи електричних тротинета могу да користе пешачку стазу, пешачку зону или тротоар. У том случају су, наравно, дужни да поступају са нарочитом опрезношћу према пешацима и не смеју ометати кретање пешака, а на овим површинама морају се кретати брзином пешака, односно највише 5 км/х.

Из МУП-а за Бизнис.рс додају да возач не сме да вози електрични тротинет када прелази улицу, осим на прелазу бициклистичке стазе преко коловоза. Тада је возач тротинета у обавези да поштује одредбе закона које се односе на кретање пешака. За прекршај следи новчана казна од 3.000 динара.

Ако возачи тротинета млађи од 18 година не носе кацигу или ако превозе друга лица, могу да плате и по 10.000 динара.

Извор: biznis.rs

Претходни чланакНевиђен говор мржње имама из БиХ: “Свети Сава је зачетник фашизма, СПЦ је секта”
Следећаи чланакОдржана 32. седница Општинског већа

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here