Невиђен говор мржње имама из БиХ: “Свети Сава је зачетник фашизма, СПЦ је секта”

Foto: 24sedam.rs

РЕГИОН, 01.02.2023. – Имам из Kозарца на најбруталнији начин је вређао СПЦ и Светог Саву

Српска православна црква и светосавско учење једне су од главних основа српског националног идентитета на основу којих су Срби кроз векове, под најгорим притисцима, окупацијом и геноцидом успели да остану и опстану. Можда су баш због тога, кроз историју, СПЦ и Свети Сава били први на мети оних који Србима нису желели добро.

Данас, када је наш народ под ударима нових историјских ветрова, поново се од оних који су нам физички најближи чују напади на стубове српског идентитета. На најбруталније начине вређа се све оно што је Србима свето.

Најновији пример тога долази нам из Босне и Херцеговине. Амир еф. Махић, главни имам Меџлиса ИЗ-а у Kозарцу код Приједора, одлучио је да на Савиндан, 27. јануара, “оспе паљбу”, према том српском светитељу.

– Данас је Савиндан. Старија генерација ће то знати, ови млађи можда ређе и хвала Богу да је тако. Kада је у питању овај дан и у њему спомен на једног од чиновника СПЦ, желим рећи неколико речи о овом дану и том појединцу. Наиме, тзв. Свети Сава како га православни свет зове на подручју ужег дела Балкана на којем живимо, јесте један Растко Немањић који је рођен у једној породици и његов рођени брат је био крунисан за српског краља. Веома контраверзна личност, у нашем југословенском подручју презентован као просветитељ. Старије генерације се сећају да је чак и у време комунизма он представљан као просветитељ и особа која је донела светло науке на ове просторе. То ни најмање никада није било тачно. Увек је то као једна ноторна лаж потурано овдашњем човеку – рекао је Махић.

Он се ту није зауставио него је Српску православну цркву назвао – сектом.

– Шта је с друге стране, из угла православаца из других делова света, тај човек? То је човек на чијем учењу и идеологији је зачета једна секта, коју ми овде добро познајемо. То је српска православна секта. То је у основи секташко учење православља које нема са изворним хришћанским и православним учењем основне повезнице које би требало да има – казао је Махић.

Главни имам Меџлиса ИЗ-а у Kозарцу је затим оптужио светосавско учење за нациоанлизам.

– Две основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље, које исповедају православци у Босни, јесте утемељено на две тешке ствари. Прва је национализам. То вам је црква или црквено учење које заговара национализам, што нема никакве везе ни са Исусом, ни са било каквим црквеним учењем које у својој основи руши све националистичке идеологије и хришћане сматра једнаким. Православље каквим га светосавље познаје, не сматра их истим. Зато ћете имати једног православца који се нађе у овим светосавским државама да би скоро требало да промени веру да би био правослвац по њиховом калупу – казао је он.

Махић ни то није било довољно, него је оптужио Светог Саву за, ни мање ни више, него фашизам.

– С друге стране је утемељење на фашизму. Спомињани Растко којег зову тако како га зову, по том његовом монашком имену Сава, је био зачетник идеологије мржње према другоме. Узмите његова основна дела. Читава његова дела се заснивају на проклињању између осталог онога што је повезница са исламом и муслиманима. Он је све настојао оцрнити православном свету и са друге стране све је то проклињао као нешто ђаволско присутно у људима и људском роду. Kада би човек имао времена да се посвети тим будалаштинама које проповедају, ми можемо наћи апсолутне корене овоме фашизму који ми данас живимо од стране наших комшија и геноциду који се овде десио. Ту су темељи и од тога преко познатог црквеног лика, који је опет потуран као просветитељ, и његовог Горског вијенца. Могли бисмо заиста доћи до тога да целокупно то учење има одређене поставке који могу нама јаснијим учинити зашто се односе тако према муслиманима – рекао је главни имам Меџлиса ИЗ-а у Kозарцу.

Извор: 24sedam.rs

Претходни чланакМинистар Вучевић обишао Гарду Војске Србије
Следећаи чланакKазне за непрописну вожњу електричног тротинета и више од 1.000 евра

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here