Почело са радом Саветовалиште за најмлађе суграђане

Fotó: Qmedia

РУСКИ КРСТУР, 02.02.2023. – Као што је и најављивано, са радом је почело Саветовалиште у оквиру Дома здравља Кула. Главни мотив покретања једне овакве приче јесте унапређење здравствене заштите деце, са акцентом на подизање нивоа здравствених услуга за најмлађе у мањим срединама. Саветовалиште је најпре почело са радом у Руском Крстуру, а биће обухваћена сва насељена места у блиској будућности. Нешто више о раду самог Саветовалишта, као и о очекивањима о раду истог, рекла је директорка Дома здравља Кула, др Весна Томић:

„Као што смо и најављивали, организовали смо дечије Саветовалиште, које обухвата активацију педијатра, логопеда, стоматолога, дерматолога и физијатра, и тиме ћемо обезбедити што бољи услов да се деца адекватно прегледају у мањим местима. Крећемо са Руским Крстуром, онда имамо у плану Крушчић и Липар, које ћемо такође обићи. Оно што је битно у целој причи и оно што је сврха целог овог задатка је да се адекватно здравствено просвећују родитељи и да, самим тим, побољшамо педијатријску услугу, то јест однос према нашим најомиљенијим и малим пацијентима, а самим тим и да поспешимо услове здравственог просвећивања. Такође, обратићемо пажњу на адекватну контролу имунизације која је, наравно, веома битна, поготово у њиховом периоду, зато што тиме превенирамо многобројне компликације које се, на жалост, дешавају, нарочито ако се прескоче адекватни периоди за имунизацију. Оно што је циљ целе приче јесте да родитељи буду задовољни и, са друге стране, да деца буду адекватно испраћена у свом расту и развоју“.

У рад су укључене многе службе Дома здравља, а о конкретним корацима, као и о превентиви, у здравственој заштити деце разговарали смо са логопедом Татјаном Керавицом и физијатром, др Данилом Илићем:

„Прошле недеље смо најавили школицу за труднице и то је први део рада који ћу ја обавити. Дакле, са родитељима ћу поразговарати о томе како тече планиран развој детета у првим данима живота, а касније настављамо рад у Саветовалишту, где ћемо се бавити скрининг програмима деце која су под ризиком или су рођена са ризиком или деца код које родитељи примете да постоји одступање. Због тога је битно да упутимо родитеље шта и како да прате код своје деце.“ – Татјана Керавица, логопед.

„Мој рад ће се заснивати на томе да, ако се ради о детету до једне године, гледам неких пет до шест ставки које су битне за развој детета. Гледа се активност детета у неким свакодневним радњама, гледају се неки рефлекси који постоје код одојчета, а касније се губе, затим се гледају положајне реакције детета, чиме се цени моторичка зрелост, гледа се тонус мишића и развој чула. Када се ради о деци која имају две до три године, ту се користе стандардне методе као код свих прегледа као што су инспекција, палпација, покретљивост, мишићна снага, а посматрају се и промене код детета као што су кифоза, сколиоза и деформитети грудног коша, како би се што раније кренуло са адекватним лечењем“. – др Данило Илић, физијатар.

Извор: Q media

Претходни чланакУ суботу ремонт на трафо станици изворишта „Штолц“
Следећаи чланакУручени уговори за суфинансирање уградње соларних панела

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here