Уручени уговори за суфинансирање уградње соларних панела

Foto: Q media

КУЛА, 02.02.2023. – Уградња соларних панела само је једна од мера које општина Кула предузима са циљем даљег ефикасног спровођења енергетске уштеде и ефикасности. Управо тим поводом, председник општине Кула, Дамјан Миљанић, уручио је уговоре о суфинансирању уградње соларних панела у домаћинствима. Председник општине позвао је све грађане да и убудуће конкуришу у оквиру оваквих пројеката, јер тиме помажу и себи, пре свега у финансијском смислу, али и самој локалној самоуправи и држави у борби за чистију животну средину:

„Искористио бих прилику, пре свега, да позовем грађане да, и у овој години, конкуришу за све програме које општина и министарство буду расписали, а у циљу заштите животне средине и, када је реч о соларним електранама, у циљу производње електричне енергије, односно, условно речено, помагања држави да у том енергетском билансу буде произведено што више зелене енергије. Можда се неком чини да појединац, са малом соларном електраном од 6 или 9 киловата, има мали допринос у глобалној причи на нивоу државе, али то није случај. Када се то мултиплицира са стотинама домаћинстава, а тај случај имамо у нашој општини јер је 200 домаћинстава искористило субвенције општине и државе за набавку нових котлова, онда се види да то није мали учинак и мали допринос.“

Овом приликом уручено је три уговора, а наша екипа искористила прилику да чује нешто више о мотивима конкурисања грађана који су добили ова средства:

„Одлучио сам се, сада већ, давно, када су изашли први конкурси, па ми је деловало занимљиво, пошто је струја све траженија и код нас и у Европи и има потенцијал тражене робе и због тога сам се одлучио за соларне панеле. Када је о процедури реч, општина је расписала конкурс, прикупили смо потребну документацију која није обимна и компликована, тако да, после одређеног времена, сам прошао на конкурсу и сада идемо даље, у конкретне радове на постављању електране“.  -Славко Бодваи.

„Муж већ дуже време сања о томе и размишља, па смо искористили прилику када је расписан конкурс да одмах аплицирамо и испунили смо услове конкурса. Папирологија није била проблем, релативно брзо смо решили тај део и сада је уследила и ова додела. Са панелима временом, долази и до мањих трошкова струје у новчаном смислу, а онда је ту битна ставка грејање, као и екологија“. – Тања Јухас.

„Одлучио сам се за панеле из разлога што сматрам да су обновљиви извори енергије будућност за нас и нашу децу. Надам се многим бенефитима, пре свега у виду умањења рачуна за струју, а, имајући у виду да ће цена струје вероватно расти у будућности, тако ће и бенефити ове електране упоредо расти“. – Ђуро Маријан.

Извор: Q media

Претходни чланакПочело са радом Саветовалиште за најмлађе суграђане
Следећаи чланакEgyetemi felkészítőt szervez az MNT

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here