„Чварак фест“ са рекордним бројем учесника, испуњена сва очекивања

Foto: Q media

СИВАЦ, 04.02.2023. – Овогодишње издање гастрономске манифестације „Чварак фест“ и овога пута испунило је сва очекивања такмичара, судија и посетилаца. Ни јак ветар који је упорно дувао читаво време није успео да поквари сам концепт догађаја, а није мањкало дружења, позитивне енергије и, на крају крајева, добрих чварака. Покровитељ „Чварак феста“ је општина Кула, а председник општине, Дамјан Миљанић, рекао је да ова манифестација има огроман значај за општину Кула, а, из године у годину, све већи број такмичара и посетилаца говоре у прилог тој чињеници:

„Ова манифестација је посебно значајна за нашу општину, а у спремању традиционалног специјалитета, чварака, надметало се рекордних 75 екипа. Сваке године је све више и више екипа, тако да то све иде у добром смеру и веома смо задовољни том чињеницом. Време јесте нешто лошије него прошле године, али, једноставно, то су временске прилике које нису кључне за овакав догађај. Посебно ми је драго да видим да ова манифестација живи и расте, пошто је ову манифестацију осмислио и организовао сада, нажалост, покојни Бобан Дамјановић, некадашњи председник Скупштине општине Кула и онда то има неку посебну и додатну димензију. Уверен сам да ће из године у годину расти и сада је већ препознатљива и посетиоци и такмичари су из разних крајева Војводине, а не само из наше општине. Веома сам задовољан како је ова манифестација протекла, како је протицала у претходним издањима, а не сумњам да ће тако бити и у будућности.“

Организатори „Чварак феста“ су Месна заједница Сивац и Туристичка организација општине Кула, а Миленко Рајић, секретар Месне заједнице Сивац, изразио је задовољство рекордним бројем екипа. Такође, истакао је да Сивац има чиме да се поноси и има шта да понуди када су у питању чварци, једни од најпознатијих специјалитета у овим крајевима наше земље:

„Могу слободно рећи да су се сви такмичари одазвали који су се пријавили и да, као што је најављено, имамо рекордних 75 екипа. Такође, могу рећи још да, ако се неко пита где се топе данас најбољи чварци, они су дефинитивно у Сивцу. Што се тиче самих критеријума, судије су најавиле да гледају боју и хрскавост чварка и, по том њиховом критеријуму, имамо екипу која је прошле и 2020. године узела треће место. Значи, ипак има нешто у том нашем чварку. Искористио бих ову прилику да позовем све заинтересоване да се и наредне године пријаве за учешће на „Чварак фесту“.

Једно незванично правило уврстило се међу екипама на „Чварак фесту“, а то је да су сви победници. Ипак, када су у питању главна реч и, врло често, нијансе, за решавање истих и доношење коначне одлуке задужене су судије, а главни судија, Томислав Суботички, детаљније је појаснио који су то критеријуми које чварци морају да задовоље како би нашли своје место међу прва три пласирана:

„Чварак мора да има лепу и румену боју, да је пржен изнутра и да је хрскав када се загризе, да је посољен и ништа више. Најважнији посао, када је домаћин у питању, јесте постављање добре температуре пржења чварка. Он мора да ври и не сме да се кува, а то домаћини знају и зато их је овде све више и више. Ја сам овде од прве манифестације захваљујући организаторима и, ето, до данас нисмо били само када је била корона. Значи, захваљујући домаћинима, ми јесмо овде и бићемо и убудуће. Такмичари кажу да смо реални и то је, између осталог, један од разлога за повећање броја такмичара, јер сматрају да ће бити реално оцењени у ономе што они раде. “

Током припреме чварака, организован је богат музички и забавни програм, те су тако наступили сивачки тамбураши и бенд „Банда дрвена“ из Србобрана. Такође, одржана су и такмичења за посетиоце са вредним наградама, а пратећи програм водио је Вук Росандић, познати музичар и некадашњи фронтмен групе „Руж.“ На крају, уследило је проглашење победника, а проглашењу је претходило детаљно већање, с обзиром да број такмичара, а самим тим и узорака, никада није био већи. Када је реч о трећем месту, оно је припало екипи „Три мускетара“, којој су уручени бронзани пехар и захвалница. Спортским речником речено, сребрна медаља припала је екипи Кинолошко друштво „Сивац“, док је победник овогодишњег „Чварак феста“ екипа „Халид и момци“. У оквиру манифестације била је присутан и хуманитарни моменат, пошто је екипа Мото клуб „Орлови“ из Сивца продала своје чварке и сав приход упутила за лечење Маше Плескоњић, а била је и постављена кутија за прикупљање добротворних прилога.  Како се могло чути, судије су имале веома тежак задатак и веома су се похвално изразиле о квалитету овогодишњих чварака свих екипа, али, на крају, одлука је донесена. Овогодишњи „Чварак фест“ је оправдао сва очекивања и померио многе границе. Такође, постављен је и домаћи задатак за наредну годину, а то је још боље, бројније и квалитетније такмичење. Нема разлога да тако не буде, а Сивац је још једном потврдио незваничну титулу престонице чварака и гастрономске дестинације која из године у годину привлачи све више туриста и гурмана жељних добре хране, традиције и пријатељске атмосфере.

Извор: Q media

Претходни чланакОдборница којој смета Свети Сава
Следећаи чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here