Уговори за закуп државне земље износе више од 5 милијарди динара

Фото: Qmedia

Војводина, 08.02.2023. – Највиша просечна цена закупа државног пољопривредног земљишта, постигнута у агроекономској 2021./22. години износи 118.205 динара по хектару, док је најнижа цена 265 динара за пашњаке. Закупнина за земљиште које је предмет важећих уговора тренутно износи 5,15 милијарди динара, за површину већу од 250 хиљада хектара. Реализације годишњих програма за агроекономску 2023. годину су у току, а процене су да ће приходи од закупа бити и значајно већи.

Како кажу у Министарству пољопривреде, управљање државним земљиштем је потпуно дигитализовано и једини начин да се ове оранице узму у закуп на јавном надметању, јесте путем дигиталне апликације Управе за пољопривредно земљиште, која гарантује пуну транспарентност поступка.

Према подацима министарства, приходи од најма земљишта у Војводини дели се другачије. У државни буџет иде 30 одсто и исто толико у покрајинску касу. Локалне самоуправе добијају остатак новца. Приходи од закупнине се користе за заштиту, уређење и коришћења пољопривредног земљишта.

Извор: Новости

Претходни чланакБрза саобраћајница Бачки брег – Наково покренуће развој севера Војводине
Следећаи чланак„Изазови авантуру“ у друштву 50 најбољих онлајн ствари

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here