Egyre több lehetőség nyílik a drónok használatára a mezőgazdaságban

Fotó: Pannon RTV

KÚLA, 2023.02.10. – A kárfelmérésben, a növénykultúra egészségének javításában, a permetezésben valamint a szemcsés anyagok kijuttatásában is kiváló szerepet töltenek be ezek az eszközök.

Kúla inkább ipari városnak számít, de megközelítőleg 100 magyar gazdasággal büszkélkedhet. A pályázatírások és más dokumentációk kitöltése mellett az innovációk népszerűsítésében is segítséget nyújtanak a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének falugazdászai a termelőknek.

Turza Szabolcs, kúlai falugazdász számára fontos, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó polgárok betekintést nyerjenek az újítások terén is olyan előadások során, amelyek konkrét tapasztalatokon és kísérleteken alapszanak. „Érdeklődnek az emberek, főleg inkább a nagyobb gazdák, hiszen ezek olyan gépek, amiknek van áruk, valljuk be, de mégis megkönnyebbítik a gazdálkodást, és akár beszélhetünk arról is, hogy nagyobb terméshozamot is tudnak biztosítani.”

Az előadás során feltérképező és permetező drónokkal ismerkedhettek a résztvevők, valamint az ezt követő jogszabályokkal. A drónok nem helyettesíthetik hagyományos megoldásokat, viszont alternatívát nyújtanak azokban az esetekben amikor a hagyományos módszerekkel nem lehetséges, illetve túl költséges volna elvégezni bizonyos feladatokat.

A drónok által keltett légörvénynek köszönhetően sokkal hatékonyabban permetezhetőek a növények. Pletikoszity Árpád, előadó: „Ezáltal tudjuk csökkenteni a vegyszert, mind a mellett nagyobb megtakarításokkal tudunk permetezni, mivel sokkal kevesebb üzemanyagot, sokkal kevesebb szennyezőanyagot juttatunk ki a környezetünkbe és mindenek előtt sokkal kevesebb vizet. Hisz repülünk, a növény felett haladunk el így taposási kár nélkül is tudjuk használni.”

Az előadást követően bemutatták a drón használatát.

A repülési magassága miatt és a kialakult légörvénynek köszönhetően, amely nagy fedettségi arányt hoz létre, a szántóföldi kultúrákon kívül a szőlészetben, illetve gyümölcstermesztésben is sikeresen alkalmazhatók.

Forrás: Pannon RTV

Претходни чланакОбавештење правним лицима о достави података за потребе локалног регистра загађивања
Следећаи чланак„Лига пријатеља- пут којим се иде“, филм о Здравку Мишовићу, одушевио кулску публику

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here