„Лига пријатеља- пут којим се иде“, филм о Здравку Мишовићу, одушевио кулску публику

Foto: Tomi Tamaš

КУЛА, 12.02.2023. – У Културном центру у Кули пред препуном позоришном салом одржана је пројекција документарног филма “Лига пријатеља- пут којим се иде“ аутора Томија Тамаша, Николе Булатовића и Златка Жекића. У свом другом филму Удружење уметничких пројеката “Тоник“ представило је публици живот и дело једног од најистакнутијих људи из кулског спортског миљеа, Здравка Мишовића. Позитивна енергија Мишовића, али и здрав спортски дух којим овај спортиста зрачи  нису присутну публику оставили равнодушном, те су тако аутори у четрдесетак минута филма мајсторски истакли најзначајније сегменте спортског дела Здравковог живота. О суровом спортском  професионалцу који је своје успехе низао и ван граница Србије и стигао све до Њујорка, али и довео тркаче у Кулу направивши од “Трке пријатељства“ једну спортску манифестацију по којој је наша општина позната надалеко, говорили су његови пријатељи и спортски саборци. Професор Зоран Јанковић један је од оних који су Здравку још од 1989. године подршка и помоћ. Када је о Мишовићу реч, Јанковић истиче да многи данашњи тркачи и не би били тако успешни да нема Здравка и трке коју он организује. Мишовићеви спортски пријатељи имали су само речи хвале за председника “Хајдук маратон тима“, човека који је круцијална нит у “Трци пријатељства“ и “Кулској лиги трчања“, али исто тако човеку који своју љубав према спорту преноси на млађе генерације заједно са учитељем Драганом Бублићем.

Оно што је, када сведемо рачуне, важније од сваке медаље или пехара, јесте заправо и лајт мотив живота и рада кулског Новака Ђоковића, а то је неговање правих вредности, здравог спортског духа и преношење љубави према спорту на млађе генерације. Мишовић је навео да је љубав и ентузијазам покретач за све оно што ради и да свакако његовим делима није крај и да планира да иде овим путем све док год буде могао да трчи. Километри које је овај позитивац и спортиста истрчао реципрочни су његовим делима које је уткао у историју духа и здравих навика кулског спорта. Искористио је прилику да се захвали свима који су подржали и помогли његов рад,  ауторима филма који су изразили жељу да овековече његов рад али и председнику општине Кула, Дамјану Миљанићу, на подршци коју му је пружио у протеклим годинама јер без његове подршке би много тога теже реализовао.

Један од аутора документарца, Томи Тамаш,  о филму наводи:

“ У ових 48 минута филма је стао само један мали атом енергије коју Здравко даје својој средини, граду, људима око себе… Тешко је пренети ту енергију и страст коју он има према атлетици и спорту. Надам се да смо делић тога успели да пренесемо гледаоцима и да су уживали на премијери.“

Извор: Q media

Претходни чланакEgyre több lehetőség nyílik a drónok használatára a mezőgazdaságban
Следећаи чланакБежанија међу лажним патриотама: Цео општински одбор ПОKС-а прешао код напредњака

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here